Harddisk Kapasitesini Öğrenme İşlemi!

Bugünde sizlere bilgisayar saklama alanında bulunan harddisk kaç GB olduğunu nasıl anlarız bundan bahsedeceğiz. Şimdi sizlere sabit disk kapasitesini bulma seçeneklerinden bahsedeceğiz hangisi işinize yararsa o yöntemi tercih edebilirsiniz.Öncelikle harddisk nedir biraz bahsedelim. Bilgisayarın depolama alanı olarak kullanılan bir parçadır. Bilgisayardaki bilgiler sabit olan disk içerisinde kalıcı olarak saklanır. İsteyerek silmediğiniz zaman ya da sabit […]

Bugünde sizlere bilgisayar saklama alanında bulunan harddisk kaç GB olduğunu nasıl anlarız bundan bahsedeceğiz.

Şimdi sizlere sabit disk kapasitesini bulma seçeneklerinden bahsedeceğiz hangisi işinize yararsa o yöntemi tercih edebilirsiniz.Öncelikle harddisk nedir biraz bahsedelim. Bilgisayarın depolama alanı olarak kullanılan bir parçadır. Bilgisayardaki bilgiler sabit olan disk içerisinde kalıcı olarak saklanır. İsteyerek silmediğiniz zaman ya da sabit disk çökmediğinde bilgiler her zaman saklıdır.

Bilgisayardaki bilgi güvenliği açısından diskin ikiye ayrılmasıyla kullanılmaktadır. .Çünkü diski bölmezseniz disk çöktüğünde tüm bilgiler gidebilir.Bu yüzden disk ikiyeüçe kullandığınız diskin bölünme kapasitesine göre 4 e kadar ayırabilirsiniz. Bölünen ilk kısmın adı ‘C‘ kısmıdır bu bölüme genel işletim sistemi kurulur.Eğer iyi bir bölünme olmadıysa veya doğru olmayan işletim sistemi kurulumu olursa ‘D’ veya diğer bölümlerde kurulabilir.

Disk  boyutları inçlik cinsiyle ölçülür. 2.5 inçlik 3.5 inçlik boyutunda diskler bulunmaktadır. 2.5 inçe sahip olan diskler dizüstüultrabooklaptop gibi taşınabilir bilgisayarlar için kullanılır. 3.5 inçlik diskler ise masaüstü desktop bilgisayarlar için kullanılmaktadır. Bunun dışında  birde SDD disk çeşitleri de mevcuttur ancak bunlar sabit diskten çok daha hızlı ama ücret olarak ta maliyetlidirler.

Disk kapasite boyutlarına gelecek olursak en çok kullanılan disk sabit disklerdir. USB belleklerde artık MB değilde GB olarak kullanılmaktadır. Boyutlarına ve kodlarına bakalım birazda;

1.Yöntem

Bilgisayarıma gelin sağ fare tuşuna basın ‘ Yönet’ kısmına basın ve depolama karşınıza çıkacaktır. Disk yönetimi kısmubdab ‘ Disk 0 ‘ yazan yer sabit diskin toplam boyutunu göreceksiniz. Bu alanda kapasite biraz düşük olacaktır. Burada bölümlere ayrılmış diskleri göreceksiniz o diskleri toplamak şartıyla kapasitesini bulabilirsiniz. Bilgisayar yönetimi açmak için win+r tuşlarına birlikte basınız ve “compmgmt.msc” komutuyla da açabilirsiniz.

Disk yöneticisi çalıştır komutu

Doğrudan disk yönetimi açmak için kullanacağınız “diskmgmt.msc” komutunu çalıştır penceresine yazarak çalıştırabilirsiniz.

2. Yöntem

Dos komutu ile harddisk kapasitesini bulabiliriz. Bunu nasıl yapacağımızdan bahsedeceğim;

Win+R ile çalıştır penceresini açıyoruz.

Cmd komutunu yazarak entere basınız.

– “diskpart” komutunu yazınca ikinci bir pencere açılacaktır. 2 pencereye “list volüme” yazınız ve enter basınız. Son 3 numaralı alanda diskin kapasitesini göreceksiniz.

3. Yöntem

Bilgisayarım kısmından ayrılmış disk alanlarının olduğu kısma giriyoruz ve bu alandan diskin boş mu kapasitesi ne kadar var öğrenebiliriz

4. Yöntem

”Everest Ultimate Edition” yazılımını bilgisayarımıza yüklediğimizde tüm teknik donanım özelliklerini ortaya çıkartıyoruz.

Bu yöntemlerden hangisi işinize gelirse onu kullanabilirsiniz.

Exit mobile version