NASA’nın Parker Güneş Sondası, 29 Haziran’da saatte 635.266 kilometre hıza ulaşarak yeni bir rekor kırdı. 2018’de fırlatıldığından bu yana bu hıza ulaştığı ikinci sefer olarak kaydedilen sonda, ses hızından yaklaşık 500 kat daha hızlı hareket ediyor.
Önceki rekor sahibi de yine Parker Güneş Sondası oldu. Parker, 2025 yılında Güneş’e en yakın konuma geldiğinde yaklaşık 692.000 km/s hıza ulaşması bekleniyor. Uzmanlar, sonda hızının, Washington DC’den Tokyo’ya bir dakikadan kısa sürede ulaşmak için yeterli bir hız olduğunu bildirdi.
Parker Güneş Sondası, bu olağanüstü hızlara ulaşmak için Venüs’ün yörüngesiyle hizalanarak gezegenin yerçekimini kullanıyor. Güneş’i çevreleyen ultra sıcak plazma kütlesine yaklaşarak birçok bilimsel ölçüm yapıyor. Yine, güneş hakkındaki anlayışımızı da derinleştirmek için büyük fırsat oluşturuyor.
Sonda, 7,26 milyon kilometre yaklaşarak Güneş’in yüzeyi olarak düşünülen iyonize gaz tabakasına 20. yakın yaklaşımını tamamladı. Görevin sonunda ise 6,12 milyon kilometreye yaklaşması bekleniyor. Parker Güneş Sondası, yüksek hıza ve aşırı ısıya dayanabilecek şekilde tasarlandı. 1.371 santigrat derece sıcaklığa dayanabilen 11,4 santimetrelik karbon kompozit bir kalkanla korunuyor.
Parker Güneş Sondası, en hızlı insan yapımı nesne unvanını elinde tutuyor. Rekorun yakın gelecekte kırılması pek olası görünmüyor. Elde edilen rekor yeniden kırıldığındaysa, başka bir uzay aracının bu ünvanı alması bekleniyor.