Whatsapp-Telegram-Signal Üçlüsü

Ortaya atılan whatsapp gizlilik sözleşmesi planından sonra whatsapp kullanıcıları tedirgin olup sözleşmeyi reddettiler ve yeni bir mesajlaşma uygulaması arayışına girdiler. Piyasada birçok mesajlaşma uygulaması mevcut ancak hangisi güvenli ve kullanışlı? Birkaç yıl önce Facebook tarafından satın alınıp şirketin bünyesine katılan WhatsApp Messenger’ın şu anda aylık 2 milyardan fazla aktif kullanıcısı bulunuyor. Telegram’da ise sözleşme olayından […]

Ortaya atılan whatsapp gizlilik sözleşmesi planından sonra whatsapp kullanıcıları tedirgin olup sözleşmeyi reddettiler ve yeni bir mesajlaşma uygulaması arayışına girdiler. Piyasada birçok mesajlaşma uygulaması mevcut ancak hangisi güvenli ve kullanışlı?

Birkaç yıl önce Facebook tarafından satın alınıp şirketin bünyesine katılan WhatsApp Messenger’ın şu anda aylık 2 milyardan fazla aktif kullanıcısı bulunuyor. Telegram’da ise sözleşme olayından sonra bir hayli kişi tarafından kullanılmaya başlandı. Signal ise aylık 10-20 milyon aktif kullanıcı ile listenin en az popüler anlık mesajlaşma uygulaması unvanına sahiptir. Peki bu tür uygulamalar için uygulamanın indirilme ve kullanıcı sayısına bakmak yeterli mi?

Tek tek ele alacak olursak whatsapp’ta mesajlar uçtan uca şifrelenir. Bu da sohbetlerinizin sizden ve mesajaştığınız kişiden başka kimsenin okuyamayacağı anlamına gelir. Durum böyle olsa da sohbetleriniz şirket tarafından herhangi bir şifreleme ile korunmamaktadır. Bu da dikkat çekici ve şüphe uyandırıcı bir durumdur. Bazı güvenlik önlemleri alabilirsiniz ancak kesin çözüm değildir.
Telegram’a gelecek olursak Telegram’ın mesajlarınızı ve diğer bilgilerinizi şifreleme biçiminde birkaç sorunlu nokta vardır. Bu noktalardan ilki Telegram’ın uçtan uca şifrelemeyi desteklemesine rağmen bu seçeneğin manuel olarak etkinleştirilmesinin gerekmesidir. Bununla birlikte Telegram’da uçtan uca şifreleme kullanmanın tek yolu gizli sohbet özelliğini kullanmaktır. Ama unutmayın ki gizli sohbet kullanmak bile kesin çözüm değildir. Telegram’da konu ne olursa olsun mesajlara erişim talebi mutlaka mahkeme sonucu ile gerçekleşir.
Signal uygulaması da whatsapp gibi uçtan uca şifreleme kullanır ancak söz konusu görüntülü konuşma ve sesli mesajlar olunca bu konuda telegram ve signal geride kalıyor ön plana whatsapp çıkıyor.

Whatsapp telegram ve signal’de olmayan bir özellik olan hikayeler özelliğine de sahiptir. Hikayeler duygu ve düşünceleri paylaşmak için harika bir yerdir. Bu özelliğe bakılırsa whatsapp diğer mesajlaşma uygulamaları geride bırakıyor. WhatsApp’ta her türlü dosyayı paylaşabilirsiniz. Fotoğraf video ve ses dosyaları için dosya boyut sınırı 16 MB belgeler için belirlenen dosya boyut sınırı ise 100 MB’dır. Buna ek olarak coğrafi konumunuzu konuştuğunuz insanlarla hızlıca paylaşabilirsiniz. Ayrıca hemen hemen herkes whatsapp kullandığı için daha fazla kitleye hitap etme şansınız yüksek.
Telegram’da birçok özellik bulunmaktadır. WhatsApp’ın 256 kapasiteli grubunun aksine Telegram’da grubunuza 200.000’e kadar katılımcı alabilirsiniz. Uygulama istemediğiniz mesajları almamanız için kendi kendini imha eden bir mesaj gönderme özelliğine de sahiptir. Telegram’da gönderilebilecek maksimum dosya boyutu 15 GB’dır.
Signal ise whatsapp gibi güçlü bir güvenlik vaatleri karşısında testi ne yazık ki geçemiyor. Signalde grup oluştursanız da bir mesajı birden fazla kişiye gönderemezsiniz. Bu bilgileri göz önünde bulundurarak hangi mesajlaşma uygulamasını indireceğinize siz karar verin.

Exit mobile version