Windows çift önyükleme nasıl yapılır

Çift önyükleme aynı bilgisayarda iki Windows kopyasının (veya Linux gibi başka bir işletim sisteminin) bulunduğu yerdir. Bunu nasıl yapacağınız aşağıda açıklanmıştır. Çoğu kişi için bilgisayarlarında veya dizüstü bilgisayarlarında bir işletim sistemi çalıştırmak yeterlidir ancak bazı durumlarda bir bilgisayarda iki ayrı sürümün olması kullanışlı olabilir. Bu yalnızca eski bir Windows sürümüyle çalışan belirli bir yazılımdan kaynaklanıyor […]

Çift önyükleme aynı bilgisayarda iki Windows kopyasının (veya Linux gibi başka bir işletim sisteminin) bulunduğu yerdir. Bunu nasıl yapacağınız aşağıda açıklanmıştır.

Çoğu kişi için bilgisayarlarında veya dizüstü bilgisayarlarında bir işletim sistemi çalıştırmak yeterlidir ancak bazı durumlarda bir bilgisayarda iki ayrı sürümün olması kullanışlı olabilir. Bu yalnızca eski bir Windows sürümüyle çalışan belirli bir yazılımdan kaynaklanıyor olabilir veya anahtara başlamadan önce Windows 7 ve Windows 10 arasındaki farkları karşılaştırmak isteyebilirsiniz. Neyse ki Windows çift önyükleme düşünülerek tasarlanmıştır.

Windows’un herhangi bir sürümünden çift önyükleme sistemi oluşturabilirsiniz ancak burada Windows 10 çalıştıran bir bilgisayara Windows 10 ekleyeceğiz .

( Yani Not Windows 7 artık hayatın sona edilir size artık OS çalıştırmak önermiyoruz böylece. )

Windows’u çift önyüklemek için neye ihtiyacım var?

Açıkçası yüklemek için bir Windows kopyasına ihtiyacınız olacak ve bunun bir CD’ye yazılması veya bir USB bellek çubuğuna yazılması gerekiyor. Microsoft sitesinde Windows 10’un indirilebilir bir sürümünü sağlar ancak işletim sistemini uzun vadede kullanmayı planlıyorsanız etkinleştirmek için bir ürün anahtarına ihtiyacınız olacaktır.

Neyse ki bir ‘ISO’ dosyası ile uğraşma günleri sona erdi: Windows 10’u Microsoft’un Medya Oluşturma Aracı’nı kullanarak indirdiğinizde işlem otomatiktir. Bu bilgisayarınızın önyükleme yapabileceği bir USB çubuğuyla sonuçlanacağınız anlamına gelir.

Her zamanki gibi Windows ile uğraşmadan önce bir şeyin yanlış gitmeyeceğinin ve değerli dosyaları kaybetmek istemeyeceğinizin garantisi olmadığından verilerinizi yedeklemelisiniz.

Ayrıntılara ulaşmadan önce temel adımlar şunlardır:

Windows Disk Yönetim Yardımcı Programını kullanarak yeni bir sabit sürücü takın veya mevcut diskte yeni bir bölüm oluşturun
Windows’un yeni sürümünü içeren USB çubuğunu takın ardından bilgisayarı yeniden başlatın.
Özel seçeneğini seçtiğinizden emin olarak Windows 10’u yükleyin.
Windows 10 için hedef olarak yeni oluşturulan bölümü veya diğer sabit diski seçin. Ardından işletim sistemini yüklemek için İleri’yi tıklatın.

Windows’un ikinci bir kopyasını nasıl yüklerim?

İkinci bir sabit sürücü satın aldıysanız veya yedek bir sürücü kullanıyorsanız Windows’un ikinci kopyasını bu sürücüye kurabilirsiniz. Bir dizüstü bilgisayarınız yoksa veya bir dizüstü bilgisayar kullandığınız için ikinci bir sürücü yükleyemiyorsanız mevcut sabit sürücünüzü kullanmanız ve bölümlendirmeniz gerekir.

Yeni bir bölüm oluştur

Birincisi ile aynı sabit sürücüye Windows’un ikinci bir sürümünü yüklemeniz gerekiyorsa yeterli boş alan olması gerekir. Depolama alanı azalırsa bu zor olabilir çünkü Windows 10 ideal olarak 20-25GB gerektirir (ve en az 50-100GB öneririz).

Yer kaplayan büyük dosyaları nasıl bulacağınız ve sileceğiniz aşağıda açıklanmıştır . Önemli olan dosyaları yedekledikten sonra Windows Disk Yönetimi yardımcı programına gitmeniz gerekir. Bunu yapmak için Windows tuşunu basılı tutun ve R tuşuna basın. Bu içine diskmgmt.msc yazıp enter tuşuna bastığınız bir kutu açar .

Artık sabit diskinizdeki bölümlerin bir listesini göreceksiniz. Genellikle (C :) olarak adlandırılan birincil bölümü seçin ve sağ tıklayın ve Birimi Daralt’ı seçin

Şimdi size bölümün boyutunu gösteren başka bir pencere göreceksiniz ve MB olarak küçülecek alan miktarını girmenizi isteyeceksiniz. 25 GB’lik bir bölüm oluşturmak için 25000 girmeniz ve ardından Küçült’ü tıklamanız gerekir. Bu bölümü değiştirerek Windows 10’u yüklemeniz için gereken alanı sağlar.

Windows 10’u nasıl yüklerim?

Önceden oluşturulan Windows 10 CD veya USB sürümünü PC’nize yerleştirin ve makineyi yeniden başlatın. Doğrudan kurulum işlemine yönlendirilmelisiniz ancak makineniz hemen orijinal Windows sürümünüze geri dönerse BIOS’unuzdaki önyükleme sırasını ayarlamanız gerekir. Bunu başarmanıza yardımcı olmak için BIOS’a nasıl girileceğimize dair kılavuzumuza bakın : çıkarılabilir sürücülerin ana sabit sürücüden önce kontrol edilmesi için önyükleme sırasını değiştirme seçeneğini arıyorsunuz.

Yükleme sırası başladığında Özel seçeneğini belirleyin.

Bu Windows’u nereye yüklemek istediğinizi soran bir panel açar. Sunulan seçeneklerden 25 GB olması gereken Ayrılmamış Alan adlı birini seçin . Uygula’ya tıklayın ve Windows bölümü oluşturduktan sonra İleri’ye tıklayın. (Ayrı bir sabit sürücü kullanıyorsanız bunun yerine bunu seçin.)

Şimdi kurulum süreci devam edecek ve bitecek. Makinenizi bir sonraki açışınızda veya yeniden başlattığınızda iki işletim sistemi arasında seçim yapma seçeneğiniz olacaktır. Bonus Windows’un farklı sürümleri hala aynı dosya sistemini kullandığından dosyalarınıza her iki işletim sisteminden de erişebilmenizdir.

Exit mobile version