Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

5G sağlık riskleri oluşturur mu?

5G mobil ağı bazı

5G mobil ağı bazı İngiltere şehirlerinde açıldı ve yeni teknolojinin sağlık riski oluşturup oluşturmadığı konusunda sorulara yol açtı.

Peki endişeler nelerdir ve onları destekleyecek herhangi bir kanıt var mı?

5G hakkında farklı olan nedir?

Önceki hücresel teknolojilerde olduğu gibi 5G şebekeleri de bir anten veya direk ile telefonunuz arasında iletilen radyo dalgalarının (elektromanyetik spektrumun bir parçası) taşıdığı sinyallere dayanır.

Her zaman elektromanyetik radyasyonla çevriliyiz – televizyon ve radyo sinyallerinin yanı sıra cep telefonları da dahil olmak üzere tüm teknolojilerden ve güneş ışığı gibi doğal kaynaklardan.

5G daha önceki mobil ağlardan daha yüksek frekans dalgaları kullanarak daha fazla cihazın aynı anda ve daha yüksek hızlarda internete erişmesini sağlar.

Bu dalgalar kentsel alanlarda daha kısa mesafeler kat eder bu nedenle 5G ağları yer seviyesine daha yakın konumlandırılmış önceki teknolojilerden daha fazla verici direk gerektirir.

Endişeleri neler?

Tüm cep telefonu teknolojileri tarafından kullanılan elektromanyetik radyasyon bazı insanları belirli kanser türlerini geliştirmek de dahil olmak üzere artan sağlık riskleri konusunda endişelenmeye itmiştir.

2014 yılında Dünya Sağlık Örgütü (WHO) “cep telefonu kullanımından kaynaklanan olumsuz sağlık etkilerinin oluşmadığını” söyledi .

Bununla birlikte WHO Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC) ile birlikte (mobil sinyallerinin bir parçası olan) tüm radyo frekansı radyasyonunu “muhtemelen kanserojen” olarak sınıflandırmıştır.

” Bu maruziyetin insanlarda kansere neden olabileceğine dair kesin olmanın yetersiz olduğuna dair kanıtlar vardır ” çünkü bu kategoriye girmiştir .

Salamura sebze yemek ve talk pudrası kullanmak aynı kategoride sınıflandırılır.

Alkollü içecekler ve işlenmiş et daha yüksek bir kategoridedir çünkü kanıtlar daha güçlüdür.

ABD Sağlık Bakanlığı tarafından 2018 yılında yayınlanan ve güvenlik kaygılarını ifade edenlerin işaret ettiği bir toksikoloji raporu yüksek dozlarda radyo frekansı radyasyonuna maruz kalan erkek sıçanların kalpte bir tür kanserli tümör geliştirdiğini buldu.

Bu çalışma için sıçanların tüm vücutları doğmadan önce iki yıl boyunca günde dokuz saat boyunca cep telefonlarından radyasyona maruz kaldı.

Dişi sıçanlar veya üzerinde çalışılan fareler için kanser bağlantısı bulunmadı . Ayrıca radyasyona maruz kalan sıçanların kontrol grubundakinden daha uzun yaşadıkları bulunmuştur.

Çalışmadaki kıdemli bir bilim adamı ağır çalışmalarda bile “çalışmalarda kullanılan maruziyetlerin insanların cep telefonu kullanırken karşılaştığı maruziyetle doğrudan karşılaştırılamayacağını” söyledi.

Hükümete cep telefonu güvenliği konusunda tavsiyede bulunan Dr. Frank De Vocht “araştırmaların bir kısmı ağır kullanıcılar için artan kanser riskleri ile ilgili istatistiksel bir olasılık önermesine rağmen nedensel bir ilişki için bugüne kadarki kanıtlar ihtiyaç duyulmasını önermek için yeterince ikna edici değil. ihtiyati tedbir.

Bununla birlikte AB’ye 5G’nin sunulmasının durdurulmasını isteyen bir grup bilim adamı ve doktor var.

Radyo dalgaları iyonlaştırıcı değildir

Fizikçi ve kanser araştırmacısı David Robert Grimes cep telefonu şebekeleri için kullanılan radyo dalgası bandı iyonlaştırıcı değildir “DNA’yı parçalamak ve hücresel hasara neden olmak için yeterli enerjiden yoksun olduğu anlamına gelir” diyor.

Elektromanyetik spektrum yükseldikçe cep telefonlarının kullandığı frekansların çok ötesinde uzun süre maruz kalmanın net sağlık riskleri vardır.

Güneşin ultraviyole ışınları bu zararlı kategoriye girer ve cilt kanserlerine yol açabilir.

Tıbbi röntgenler ve gama ışınları gibi daha yüksek enerji radyasyon seviyelerine maruz kalma konusunda her ikisi de insan vücudunda zararlı etkilere yol açabilecek kesin tavsiye sınırları vardır.

Grimes “İnsanlar kanser risklerini artırabilecekleri konusunda kaygılı bir şekilde endişeleniyorlar ancak radyo dalgalarının her gün yaşadığımız görünür ışıktan bile çok daha az enerjik olduğunu belirtmek çok önemli.” Diyor.

“Saygın bir kanıt yok” diyor “cep telefonları veya kablosuz ağlar bize sağlık sorunlarına neden oldu.”

5G verici direkleri hakkında endişelenmeli miyiz?

5G teknolojisi birçok yeni baz istasyonu gerektirir – bunlar cep telefonu sinyallerini ileten ve alan direklerdir.

Ancak en önemlisi daha fazla verici olduğundan her biri önceki 4G teknolojisinden daha düşük güç seviyelerinde çalışabilir bu da 5G antenlerinden radyasyona maruz kalma seviyesinin daha düşük olacağı anlamına gelir.

İngiltere’nin cep telefonu baz istasyonlarındaki hükümet yönergeleri normalde halka erişilebilen yerlerdeki radyo frekansı alanlarının kılavuz seviyelerinin çok altında olduğunu söylüyor .

Isıtma tehlikeleri ne olacak?
Uluslararası yönergeler kapsamında izin verilen 5G spektrumunun bir kısmı mikrodalga bandının içindedir.

Mikrodalgalar geçtikleri nesnelerde ısı üretir.

Bununla birlikte Uluslararası İyonize Olmayan Radyasyondan Korunma Komisyonu (ICNIRP) danışmanı Prof Rodney Croft 5G (ve daha önceki mobil teknolojiler) için kullanılan seviyelerde ısıtma etkilerinin zararlı olmadığını söylüyor.

Diyerek şöyle devam etti: “Topluluktaki bir kişinin 5G’den (veya genel topluluk alanlarındaki herhangi bir sinyalden) maruz kalabileceği maksimum radyo frekans seviyesi o kadar küçük ki bugüne kadar sıcaklık artışı gözlemlenmedi.

Maruz kalma sınırları

İngiltere hükümeti “mevcut ağa 5G eklendiğinde radyo dalgalarına maruz kalmada küçük bir artış mümkün olsa da genel maruziyetin düşük kalması bekleniyor” diyor.

Girilen 5G sinyallerinin frekans aralığı elektromanyetik spektrumun iyonize olmayan bandı içinde ve ICNIRP tarafından zararlı olarak kabul edilenlerin çok altındadır.

Profesör Croft “5G’nin üreteceği pozlama ICNIRP tarafından büyük bir derinlik içinde ele alındı ​​ve kısıtlamalar zarar verdiği gösterilen en düşük 5G ile ilişkili radyo frekansı seviyesinin çok altında.”

DSÖ ICNIRP kılavuzlarında önerilen sınırların altındaki elektromanyetik frekans maruziyetlerinin sağlık üzerinde bilinen herhangi bir sonuca sahip olmadığını söylüyor.