Her yeni cihaz göründüğünde bazı insanlar çeşitli rahatsızlıklara neden olabileceğine dair söylentiler yaymaya başlayabilir. Cep telefonları hakkında ilk ortaya çıktıklarında kansere neden oldukları hakkında söylediklerini hatırlıyor musunuz? Birkaç araştırmaya rağmen bir kullanıcının cep telefonu nedeniyle kansere yakalandığına dair kesin kanıt yoktur.
Bluetooth Radyasyonu Gerçek Mi?
Gerçek şu ki AirPod’lar gibi Bluetooth cihazları az miktarda radyasyon yayar. Ama sakin olun. Bu miktar o kadar küçük ki kansere neden olamaz. “Radyasyon” kelimesinden korkuyorsanız size güven verelim. Tüm cihazlarımız az miktarda radyasyon yayar ve bununla çevriliyiz.
Radyasyondan kurtulmanın tek yolu medeniyetten uzak bir yerde yaşamaktır. Ancak bu bile sizi radyasyondan yüzde 100 korumaz çünkü her yerde bir miktar radyasyon yayan cep telefonu kuleleri inşa ettik.
Kendinizi radyasyondan korumak için AirPod’lardan vazgeçmeli misiniz? Peki radyasyon konusunda gerçekten endişeleniyorsanız önce akıllı telefonunuzdan vazgeçmelisiniz. Akıllı telefonlarımız AirPod’lardan çok daha fazla radyasyon yayar. Radyasyondan gerçekten kaçmak istiyorsanız akıllı telefonunuz olmadan yaşamak zorundasınız ki bugün birçok insan bunu yapmayı neredeyse imkansız bulabilir.
Bilim Adamlarının Görüşü
Bazı bilim adamları radyasyonun insan vücudu üzerindeki etkisine dair endişelerini dile getirdiler ancak cep telefonlarının bir tehlike olduğunu gösterecek yeterli kanıta sahip değiller. İnsanları teknolojiyi kullanmayı bırakmaya teşvik etmiyorlar. Teknolojiye maruz kalmamızı sınırlamaya çalışmamızı ve belki de cihazlarımız olmadan doğada biraz zaman geçirmemizi öneriyorlar.
Erkek sıçanlar üzerinde yapılan bir çalışma yoğun günlük cep telefonu radyasyonuna maruz kalmanın daha fazla sayıda kalp tümörüne bağlanabileceğini ortaya koydu. Yoğun günlük radyasyon deney sırasında sıçanların günde neredeyse 24 saatini güçlü radyasyon yayan cihazlarla çevrili olarak geçirdiği anlamına gelir.
Kanser Araştırması
Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı cep telefonu radyasyonunun olası uzun vadeli etkileri üzerine 10 yıllık bir çalışma yürüttü. Çalışma kendilerini ortalama cep telefonu kullanıcısı olarak tanımlayan 13 ülkeden katılımcıları içeriyordu. Araştırma günlük 10 yıl cep telefonu kullandıktan sonra bile beyin tümörü riskinde artış olmadığını gösterdi.
Cep telefonu radyasyon seviyelerinin AirPod’larınızdaki Bluetooth radyasyon seviyesinden daha yüksek olduğunu bir kez daha hatırlatalım.
AirPod’lar Güvenli mi?
Bilim adamları AirPod’ların kansere neden olamayacağını iddia ediyor ancak onları endişelendiren başka bir şey var. Uzun süre yüksek sesli müzik dinlersek birkaç işitme sorununu riske atıyor olabiliriz. Bunların en ağır olanı işitme kaybıdır. Bu endişe verici bir alan olmalı çünkü şu an itibariyle AirPods’un işitme üzerindeki etkisine ilişkin uzun vadeli çalışmalar yok.