Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Amper Nedir? Nasıl Hesaplanır?

https://mobil13.com.tr/author/manager
Elektrik sistemlerinin en önemli

Elektrik sistemlerinin en önemli öğelerinden biri olan Amper elektrik akım şiddetini temsil eden bir ölçü birimidir. Amper oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir ve temel formüllerle kolayca hesaplanabilmektedir.

Elektrik alanında akım birimi anlamına gelen amper ilk olarak Fransız fizikçi Andre Marie Ampere tarafından isimlendirilen bir ölçü birimidir. Kısaca ”A” harfi ile gösterilir. Amper hesaplama işlemini yapabilmek için ”volt” ve ”watt” değerlerinin bilinmesi gerekiyor. Bu değerlerin bilinmesi amper hesaplama işlemini kolaylaştıracaktır. Bu değerlerde güç kaynağının üzerinde yazmaktadır.
Temel güç birimi olan watt buhar makinesinin mucidi James Watt tarafından isimlendirilmiştir. Watt formüllerde ”P” harfiyle gösterilir ve sembolü ise ”W”dir. Volt ise İtalyan fizikçi Alessandro Volta tarafından isimlendirilmiştir. Volt elektrikte potansiyel farkı yani gerilimi ifade eder. Volt’un sembolu ise ”V”dir.

Amper birimini hesaplamak için amper = watt / volt formülünü kullanmak yeterli olacaktır. İşaretleri ile gösterecek olursak I = P / V şeklinde hesaplanır.