Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Android Telefonda ve Tablette Batarya Ömrü Nasıl Uzatılır?

Android telefonda ve tablette

Android telefonda ve tablette batarya ömrünü uzatmak hemen hemen tüm kullanıcıların ortak sorunu durumunda.

Android telefonlar ve tabletler son derece akıllı cihazlardır. Bunlar netbook ve laptoplara göre daha kullanışlı olan mini bilgisayar şeklinde kullanılabilmekte. Buna karşın Android cihazların güç istekleri bizim sandığımız kadar mini değil.

Android batarya omru

Bir Android cihazın batarya ömrü kullanıcı tarafından tecrübe edilen kullanım alışkanlığına bağlıdır. Peki Android telefonunuzu ya da tabletinizi tek şarj ile daha uzun süre kullanabilmek için ne yapmalısınız?

Kullanılmayan Özellikleri Devre Dışı Bırakın

Öncelikle kullanılmayan özellikleri devre dışı bırakmalısınız. Bunların başında bağlantı özellikleri gelmektedir. Eğer bir özelliği kullanmıyorsanız ve ona ihtiyacınız yoksa o özelliği kapatmalısınız. Aslında bu işlemin benzerini evinizde de zaman zaman yapıyorsunuz. Kullanılmayan ışıkları söndürme ihtiyacınız olmayan cihazları kapatma gibi tasarruflara gidebiliyorsunuz.

1- Android cihazınız için de örneğin;

  • GPS
  • Wi-Fi
  • 4G/LTE ve mobil ağ bağlantısı
  • Bluetooth
  • NFC

gibi bağlantı özelliklerini kullanmadığınız sırada kapatmalısınız. Çünkü bunlar çalıştıkları sırada çok miktarda güç tüketirler.

Android batarya omru-1

2- Dokunsal geri bildirim: Sık sık titreyen bir cihaz bataryanızın gücünü hızlıca ve kısa zamanda tüketir. Dokunsal geri bildirim cihazınızın ekranına dokunarak bir aktivite gerçekleştirdiğinizde cihazınızda hissettiğiniz titreşimdir. Bu gibi bir özellik sürekli şarjınızı tüketerek titreyen ufak bir motora benzer. Gerçekten cihazınızın ekranına her dokunduğunuzda ya da cihazınız bir masanın üzerinde iken her bildirim geldiğinde titremesini ister misiniz? Bu yüzden dokunsal geri bildirim özelliğini sadece klavyeyi kullanırken ve cihaz cebinizde duracağı sırada kullanmanız bataryanızın hızla tükenmesini engelleyecektir.

Android batarya omru-2

3- Güç kontrol Widget’ı ve görev uygulamaları: Batarya ömrünüzü uzatmak için Android’in Güç Kontrol Widget’ını kullanabilirsiniz. Bu widget Wi-Fi Bluetooth GPS otomatik senkronizasyon ve otomatik parlaklık gibi en çok şarj kullanan özellikleri kontrol altına alır. Bunun için widget’ı ana ekranınıza yerleştirmeniz ve istediğiniz butonu devre dışı bırakmanız yeterlidir. Eğer gün içinde bu özellikleri sık sık değiştiriyorsanız Google Play mağazasında yer alan birkaç güç kontrol uygulamasına göz atmanızı öneririz. Mağazada otomatik yarı otomatik ya da enerji harcayan tüm özellikler kapatabilen araçlar mevcuttur.

4- Mobil ağ Wi-Fi ve ağ sinyali: Eğer Android cihazınızdan internete bağlanmak istiyorsanız ve Wi-Fi ile mobil ağ seçenekleriniz varsa Wi-Fi ağını seçmek daha iyi olacaktır. Çünkü mobil ağ üzerinden internete bağlanma işlemi şarjınızı daha çok azaltır. Ayrıca bağlandığınız Wi-Fi ağına ne kadar yakın olursanız cihazınız sinyalleri alabilmek için o kadar az çaba ve güç harcar.

Android batarya omru-3

5- Otomatik senkronizasyon frekans yenileme bildirimler: Verilerinizin otomatik olarak senkronize edilmesine izin vermektense bunu manuel yapmayı tercih edin.

Android batarya omru-5

Bunun yanı sıra sadece ihtiyacınız olan uygulamalar için senkronizasyon yapılmasına izin verebilirsiniz. Çünkü bir uygulamanın otomatik olarak senkronizasyon edilmeye ayarlanması cihazın sürekli aktif internet bağlantısı aramasına sebep olur. Bu işlem de güç harcanmasına yol açar. Cihaz bir bağlantı bulduğunda senkronize edilecek hiçbir veri bulunmasa da ağa bağlanarak senkronizasyona başlar. Bu işlem manuel olarak yapılsa da ya da sık sık otomatik ayarlar değiştirilse de çok şarj kullanır.  Senkronize etmek istediğiniz uygulama varsa bunu mutlaka Wi-Fi üzerinden yapmalısınız.

Android batarya omru-4

6- Uygulama ya da widget yenileme sıklığı: Sık sık kullanılan Facebook Twitter Instagram ve RSS besleme gibi uygulamalar sık sık yeni paylaşımları görüntülemek için kendilerini yenilerler. Bu uygulamaları sık sık yenilememek batarya ömrünüzü uzatacaktır. Bu yüzden bu uygulamaları kendilerini otomatik olarak yenilemeyecek şekilde ayarlamanız ve yenilemeleri elle yapmanız daha yararlı olacaktır. Örneğin Facebook için yenileme aralığını değiştirebilirsiniz.

Android batarya omru-6

Özellikle çalışmak için internet bağlantısına ihtiyaç duyan ana ekran widgetları yine çok güç harcar. Mümkünse bu widgetları ana ekranınızda bulundurmayın. Bulundurmak istiyorsanız mutlaka seçici olun. Örneğin hava durumu widgetları ana ekranda hoş görünen araçlardır. Fakat hava durumu verilerini sık sık sunucularından güncellemeye ihtiyaç duyarlar. Bu widgetları kullanmak istiyorsanız güncelleme sıklıklarını aza indirebilirsiniz ya da bunları ana ekrandan tamamen kaldırabilirsiniz.

7- Reklamsız uygulamalar: Android batarya ömrünü uzatmanın diğer bir yolu da reklam kullanmayan uygulamaları tercihe etmektir. Reklamlı uygulamalar reklamları cihazınıza indirmek için güç harcarlar ve konuma özel reklamları ekranınıza taşımak için kullanıcı verilerini yüklerler. Bu yüzden mümkün olduğunca reklamsız uygulamaları cihazınıza yüklemeyi tercih edin.

8- Bildirimler: Çok sık kullanmadığınız ve ihtiyacınızın olmadığı uygulamaların bildirimleri ekranda görüntülenirken aynı şekilde güç harcarlar. Bu bildirimleri kapatmak için Android 4.1 ya da Android 4.2 işletim sistemlerinde cihazınızın Ayarlar > Uygulama yöneticisi kısmına gelin. Bu ekranda uygulamalar sıralanacak. “Hepsi” bölümüne gelin. Uygulamalara tek tek tıklayarak bilgileri görüntüleyin ve bildirim almak istemediğiniz uygulamalar için “Bildirimleri göster” seçeneğinin onayını kaldırın.

Android batarya omru-7

9- Ekran ve parlaklık: Tüm elektronik cihazlar için daha çok ekran ışığı ve parlaklık daha çok güç harcanması anlamına gelir. Özellikle dışarıda gün ışığında iseniz parlaklığı en düşük seviyeye getirmek gözleriniz için daha rahatlatıcı olacaktır. Dışarıda iken çok parlak bir ekrana ihtiyacınız yoktur. Böylece bataryanız daha sağlıklı olur. Cihazınız için otomatik parlaklığı seçmek ışık sensörlerinin ekran parlaklığını ayarlamak için ortam ışık düzeyini algılamaya çalışmasına neden olur ki bu da güç harcanması anlamına gelir. Bu da tümüyle batarya düşmanıdır.

Android batarya omru-8

[highlight]Duvar Kağıtları ve Temaları Dikkatli Seçin[/highlight]

1- Canlı duvar kağıtları: Canlı duvar kağıtları hoş ve sevimlidir. Bunlar çoğu kullanıcının Android işletim sistemini tercih etme sebebidir. Fakat canlı duvar kağıtları aynı zamanda batarya gücünü çok fazla kullanabilmektedir. Çünkü bunlar hareket ve görüntü özelliklerini gösterebilmek için çok fazla CPU ve GPU kaynaklarını kullanırlar. Bunlar ayrıca çok kötü şekilde kodlanan ve potansiyel olarak batarya gücünü kullanan duvar kağıtlarıdır. Eğer gözünüze hoş görünen ve Android cihazınızın ekranına çok yakışan canlı duvar kağıtlarından vazgeçebilirseniz batarya ömrünüzü şaşırtıcı şekilde uzatabilirsiniz.

2- Koyu temalar: Bu etiket LCD ekranlı cihazlarda pek etkili olmayabilir. Fakat çok sayıda Samsung mobil cihazda olduğu gibi AMOLED ekranlı cihazların da dahil olduğu OLED ekran kullanan Android cihazlarda koyu arka planlı bir ekran kullanmak batarya gücünüzü koruyacaktır. LCD eranlardan farklı olarak OLED ekranlardaki pikseller kendi ışıklarını üretir. Piksel parlaklığının fazla olması daha çok güç harcanması anlamına gelir. Siyah piksel parlaklığını artırmadığı için enerji harcama düzeyi sıfırdır. Bu yüzden ekranınızın karanlık olması ya da arka planın koyu renk olması OLED piksellerinin daha az enerji harcamasını sağlayacaktır. Bunun üzerine siyah bir ara plan kullanmak isteyeceksiniz ve siyah arka plan Android batarya ömrünü gerçekten uzatacak.

Android batarya omru-9

3- Konum servisleri ve arka plan verileri: Konum servislerini devre dışı bırakmak batarya ömrünü uzatan diğer önemli işlemlerden biridir. Android cihazınızda Ayarlar > Konum Servisleri bölümüne gelin ve “Konum ve Google Arama” seçeneğindeki onayı kaldırın.

Android batarya omru-10

Aynı zamanda Ayarlar > Veri Kullanımı bölümünden “Arka plan verisini kısıtla” seçeneğini aktif edin. Burada çıkan uyarı penceresine “Tamam” deyin. Böylece uygulamaların arka planda veri toplama işlemi kısıtlanacaktır.

Android batarya omru-11

Tüm bu püf noktalarını Android cihazlarınızda tecrübe ederek yorumlarınızı yorum bölümünde aktarabilir sitemizde görmek istediğiniz nasıl yapılır yazısı konularını belirtebilirsiniz.

Önerilen Video:

Elon Musk Yapay Zeka Grok 2 ve Grok 3 Çıkış Tarihi Bilgisini Verdi

Elon Musk yapay zeka konusuna atılıp xAI şirketini kurdu. Grok adını verdiği yapay zeka çalışmaları