İnternet ağı günden güne büyüdükçe otoritelerin bu alanı kontrol altına almaları da zorlaşıyor. Zira normal yaşantımızdaki gibi bir kamusal platformdan bahsetmiyoruz. Hatta kamusal değil evrensel bir alanda tüm dünyadaki insanların iletişime geçiyor. Elbette bildiğiniz üzere çeşitli yasal olmayan durumlar da gerçekleşiyor. Nefret suçundan tutun da illegal platformlara hırsızlık mallarının satışına dek geniş yapıda usulsüzlükler dönmekte. Lakin madalyonun diğer tarafında da kültürler arası iletişimde kalabileceğiz yeni bilgiler öğrenebileceğiniz geniş bir ansiklopedi olarak da görebiliriz. Bu tamamen ağa nasıl baktığınızla ilgili. Çoğu zaman işlerimiz için kullanırken bazen de sıkıldığımızda boş vakitlerimizi değerlendirmek adına oyunlar oynuyor filmler izliyoruz. Kısacası hayatımızda yer alan neredeyse her öğede olduğu gibi avantajlı dezavantajlı iyi ve kötü yanları var. Başta devlet otoriteleri olmak üzere çeşitli kurumlar da kötü yanları toplumun huzurunun kaçmaması güvenliğin sağlanması adına önlemlerini almak durumunda. Art niyetle bilgisayar veya akıllı cihazların başındaki kişilere yönelik operasyonlar devam ederken bahsettiğimiz kişilere ulaşmak kolay olmayabiliyor. Muhtelif nedenlerden ötürü siber korsanların saldırılarından korunmak adına ülke bazında site engellemeleri yapılıyor. Vatandaşlar ise ne kadar engel varsa bile buralara girmek isteyince yardımlarına VPN hizmeti geliyor. Birçok uygulama size farklı DNS adresinden engelli sitelere girme imkanı tanırken Android telefonlarda uygulamasız VPN kurulumu konusunda neler yapabileceğinizi de biz anlatacağız.
VPN’ler Türkiye’de aslında fazla yaygın hizmetler değillerdi. Bunun birçok sebebi bulunuyor. Yaklaşık 10-15 yıllık internetin yoğun şekilde ülkemizde yaygınlaştığını gözlüyoruz. Devlet yönetimi ilk etaplarda müdahil olmazken kullanıcı sayısının azlığı da düşük etkileşimi kaynakladığından önemsiz görülüyordu. Ancak günümüzde internete girmeyen kişi kalmayınca nihayetinde sanal alemde de iktidarın otoritenin gücünü üstümüzde hissediyoruz. Yasaklı siteler adı altına alınanlardan bazıları severek girdiğiniz sürekli zaman geçirdiğiniz bir yer olabilir. Bu durumda da giriş yapmak için VPN kurarak DNS adresinizi farklı ülkelere yöneldirmeniz lazım. Masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarda kolayca halledilen işlemde sıra mobile gelince iş değişiyor. Zira her ne kadar birbirine benzeyen yapılarda üretilseler de akıllı telefonlar içlerindeki işletim sistemi gereği farklı yapıda çalışmaktalar. İlk ve çoğu kişi için de tek seçenek gibi görünen 3. parti programlardan faydalanılıyor. Android’in sanal marketi Google Play Store’dan bir VPN uygulaması indirerek kolayca DNS değişitiliyor. Peki uygulamasız biçimde Android telefon sahipleri uygulamasız VPN nasıl kurulur sorusunun cevabını nasıl bulacaklar?
Android Telefonlarda Uygulamasız VPN Kurulumu
Genellikle alternatif bir yöntem olarak uygulamasız VPN kurulumu tercih edilmektedir. Uygulamaların cihazı kastığını dondurduğunu düşünenlerin baktığı yöntem her üründe maalesef ki bulunmuyor. Aşağıda adımlar halinde VPN nasıl kurulur sorusunu uygulamasız biçimde yanıtlıyoruz.
1. Önce Ayarlar bölümüne giriş yaparak diğer bağlantılar bölümüne tıklayın. Sağ üst bölmelerde VPN ekle ifadesini bulun.
2. Karşınıza gelen ekrana aşağıdaki görselde bulunan bilgileri doldurabilirsiniz.
VPN kurulumu aşamasındaki karşınıza çıkan ifadeleri açıklayacak olursak “Ad” VPN bağlantınıza vereceğiniz isimdir. “Tipi” ise bağlantınızın türüdür. “Sunucu Adresi” VPN hizmeti sunan şirketin sunucu adresidir.