Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Apple, 2024’te RCS desteği ile iMessage’yi Güçlendirecek!

Bilindiği gibi Akıllı telefonlardaki

Bilindiği gibi Akıllı telefonlardaki işletim sistemleri 2’ye ayrılıyor (genel kanı olarak). Bu da pek de yanlış sayılmaz. Bu işletim sistemleri; Apple’ın kullandığı iOS ve Apple’ın haricindeki diğer tüm telefonlar da işletim sistemi olarak Android. Gerçi bu işletim sistemine ABD’nin bir türlü yakasından düşmeyip yaptırım yaptığı Huawei’nin yeni güncelleştirmeyle tamamen farklılaşacağı HarmonyOS Next işletim sistemi de var ama bu haberimizin konusu olmadığı için pek girmeyelim o konuya.

Haberimizin konusu; Apple’ın iOS tabanlı telefonlarıyla Android tabanlı diğer telefonlar arasında daha kullanışlı mesajlaşmaya yarayacak RCS desteği (Zengin iletişim hizmetleri) olacak. Evet Apple kendi telefonlarının 2024 yılının sonlarına doğru RCS mesajlaşma standardını desteleyeceğini duyurdu. Yapılan duyuru ise; “Gelecek yılın sonuna doğru şu anda GSM Birliği tarafından yayınlanan bir standart olan RCS Universal Profile desteğini ekleyeceğiz. RCS Universal Profile’ın SMS veya MMS ile karşılaştırıldığında daha iyi birlikte çalışabilirlik deneyimi sunacağına inanıyoruz. Bu Apple kullanıcıları için en iyi ve en güvenli mesajlaşma deneyimi olmaya devam edecek olan iMessage ile birlikte çalışacak” bu ifadelerle açıklandı.

Apple RCS desteği ile Android telefonlarla daha iyi iletişim kuracak

Haberin ayrıntılarına bakalım isterseniz. RCS iMessage ile birlikte uyumlu çalışacak. Peki ne faydası olacak veya ne gibi yenilikler getirecek derseniz onlara da değinelim. RCS desteği sayesinde;

  • Wi-Fi ve Mobil üzerinden çalışabilecek.
  • Başta daha yüksek kalitedeki fotoğrafları ve/veya videoları rahatlıkla gönderebileceksiniz.
  • Aynı zamanda ‘okundu bilgileri’ ve
  • Karşıdaki anlık olarak mesaj yazarken ‘yazıyor…‘ şeklindeki uyarıyı da görmüş olacaksınız.
  • Aynı zamanda da güvenlik gizlilik ve veri koruma daha üst seviyeye çıkacak deniyor (ama  Apple’nin kendi itiraf ettiği (şuan için) iMessage RCS’den daha iyi bir şifrelemeye sahipmiş). Daha güçlü şifreleme için GSMA ile birlikte çalışılacağı da aktarıldı.
  • Bir başka faydası da kendi konumunuzu sohbet esnasında diğer kullanıcılarla paylaşabileceksiniz.

Kısaca daha önceden illaki duyduğunuz MMS sisteminin yerine artık RCS gelecek diyelim. Yani benim anladığım şimdiki Whatsapp’ın yapabildiğini yavaş yavaş kendi platformlarında yapabilecek yenilikler getirmeye başlıyorlar. Ama WhatsApp’ın yerini ne zaman doldururlar veya ne zaman onun kadar kullanışlı olurlar..! Pek ihtimal veremiyorum buna.

Google ve Samsung gibi rakipleriyle mesajlaşma kulvarında da yarışabilmek için atılan bu adımı takdir edilmeli ancak neden bu kadar beklendi onu bilemiyorum.

iMessage Nedir?

2011’de çıkarılan iMessage; Apple tarafından geliştirilen anlık mesajlaşma servisi arkadaşlar. iOS 5 sonrasını kullanan cihazlarda ve macOs (OS X Montain Lion) sistemlerinde bu mesajlaşma uygulaması rahatlıkla kullanılabiliyor. Şu an iPhone cihazlar arasındaki anlık mesajlaşma bu altyapı sayesinde gerçekleşiyor.

GSMA nedir?

1995 yılında kurulan ve tam adı ‘The GSM Association’ olan bu topluluk içerisinde mobil operatörler ve Telekom ile ilgili firmalar bulunmaktadır. İşte bu topluluğun kısa ismi GSMA’dır arkadaşlar. GSMA’nın amacı da; kısaca mobil sektörünün (GSM) geliştirilmesidir.