Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Apple Akıllı Telefonlara Yapay Zekayı Getiriyor: Gizlilik ve Hız Arasındaki Denge

Apple, iPhone’lara yapay zeka getiriyor! Gizliliğe odaklanan Apple, cihaz içi işlemeyle daha hızlı ve güvenli bir yapay zeka deneyimi sunmayı hedefliyor. WWDC’de neler duyurulacak?

Emre Aladağ
https://mobil13.com.tr/author/emre
Apple, iPhone'lara yapay zeka

Google ve Samsung akıllı telefonlarında yapay zeka (YZ) yeteneklerini artırırken Apple da iOS 18 ile bu akıma ayaklanmaya hazırlanıyor. Bloomberg’den Mark Gurman’a göre Apple’ın yapay zeka yeteneklerinin ilk kullanımları tamamen kullanıcının cihazında çalışacak ve bulut tabanlı işlemeye gerek kalmayacak.

Gurman “Dünya Apple’ın 10 Haziran’daki büyük yapay zeka duyurusunu beklerken yeni özelliklerin ilk dalgasının tamamen cihaz üzerinde çalışacağı anlaşılıyor. Bu şirketin yeni yetenekleri güçlendiren büyük dil modelinin bulut tabanlı işlem bileşenine sahip olmadığı anlamına geliyor” diye açıklıyor.

Apple’ın yapay zeka özellikleri için yerel işleme odaklanmasının hem faydaları hem de potansiyel sınırlamaları var. Bir yandan kullanıcılar verileri cihazlarında kaldığı için daha hızlı yanıtlar ve gelişmiş gizlilik bekleyebilirler. Ancak bu yaklaşım genellikle gelişmiş yapay zeka yetenekleri için gerekli olan güçlü bulut tabanlı kaynaklara erişimi de kısıtlayabilir.

Örneğin Samsung’un Galaxy Yapay Zekası da çeviri ve yazım önerileri gibi çevrimdışı yetenekleri içeriyor. Google da cihaz üzerinde çalıştırılmak üzere Gemini Nano Yapay Zeka modelini geliştirdi.

Apple Elma Logo

Ancak en gelişmiş akıllı telefon donanımları bile ChatGPT gibi son teknoloji ürünü büyük dil modellerini (BDL) çalıştırmakta zorlanıyor. Sonuç olarak Samsung ve Google’ın en sofistike yapay zeka özelliklerinin bazıları hala bulut sunucularının gücüne ihtiyaç duyuyor.

Gurman Apple’ın bu sorunu Google Gemini veya benzeri bir sağlayıcı tarafından desteklenen bulut tabanlı özellikleri entegre ederek çözebileceğini öne sürüyor. Samsung’un Galaxy Yapay Zekası da belirli özellikler için bulut tabanlı ve cihaz içi modeller arasında bir seçim sunuyor. İkincisi daha düşük kaliteli sonuçlar veya sınırlı işlevsellik sunsa da gizlilik odaklı bir alternatif sunuyor.

Apple cihaz içi yapay zeka işleme odaklanarak kullanıcı gizliliği koruma itibarını güçlendirmek için bu yaklaşımı benimseyeceğini açıkça gösterir.

Apple Samsung Logo

iOS 18 çeşitli yapay zeka geliştirmelerini uygulama ekosistemi genelinde sunmayı vadeder. Sızıntılar Spotlight aramasında yapılan iyileştirmelere Siri’nin karmaşık sorulara cevap verebilme yeteneğine ve yerleşik Fotoğraflar uygulamasındaki güçlü görüntü düzenleme araçlarına atıfta bulunmakt

WWDC’de Apple yapay zeka yeteneklerini ve iOS 18’i tanıtarak 10 ile 14 Haziran tarihleri arasında etkinlik düzenleyecek.