Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bilgisayara Virüs Bulaştığı Nasıl Anlaşılır?

Hepimiz bilgisayar virüslerinin ve

Hepimiz bilgisayar virüslerinin ve diğer kötü amaçlı yazılım türlerinin rahatsız ediciden felakete kadar farklı türlerde değişen sonuçlara yol açabileceğini biliyoruz.
Bazıları sabit sürücünüzdeki mevcut tüm depolama alanı dolana dek kendini çoğaltır ve bilgisayarınızı bir tuğlaya dönüştürebilir. Bazıları verilerinizi çalışmaz hale getirebilir ve bilgisayarınızın stabilitesini bozabilir. Ve hatta bazıları bilgisayarınızdaki kişi listesini kullanarak kendini başka bilgisayarlara da yaymaya çalışabilir. Tabii tüm bunların yanında yazılımın uzaktan erişim için bir altyapı kurabileceğini de söyleyebiliriz.

Normal bir durum olarak kimse virüs bulaşmış bir bilgisayara sahip olmak istemez. Bu nedenle güvenilir alışkanlıklar edinmek ve bilindik antivirüs yazılımlarını kullanmak önemlidir. Neredeyse tüm kötü amaçlı yazılımlardan biraz dikkat ve biraz bilgi ile kaçınabilirsiniz. Üzerine antivirüs yazılımınız da güncelse çok iyi durumdasınız diyebiliriz.

Bilgisayara Virüs Bulaştığı Nasıl Anlaşılır?
1- Çökmeler ve Donmalar
Öncelikle bilgisayardaki performans düşüşü bunun en belirgin göstergesidir. Bazı kötü amaçlı yazılmlar bilgisayarınızın düzgün çalışmasını sağlayan önemli dosyalar ile uğraşır. Bu bilgisayarın yavaşlamasına ve hatta çökmesine neden olabilir. Özellikle belirli bir uygulamayı ya da dosyayı açmaya çalıştığınızda bu sorunu yaşıyorsanız kötü amaçlı bir yazılımdan şüphelenebilirsiniz.

2- Sürücüye Erişim Engeli
Bilgisayarınızdaki belirli sürücülere erişim sırasında bunu yapamayacağınızı anlatan garip mesajlar bir şeylerin ters gittiğinin bir başka işaretidir. Benzer şekilde açılmayan dosyalar ya da çalışmayan programlar da aynı kategori içerisinde yer alır. Bunlar direkt olarak bir virüs anlamına gelmez ancak makinede bazı şeylerin ters gittiğini gösterir. Bu dosyalara erişemiyor olsanız dahi dosya boyutlarının ciddi şekilde dalgalandığını fark ederseniz bu da ciddi bir şüphe nedenidir.

3- Kaybolan Dosyalar
Bu arada son zamanlarda popüler hale gelen fidye yazılımları da dosyalarınızın kaybolmasına neden olur. Bu durum bir virüsten şüphelenmeniz için iyi bir nedendir. Bu tür yazılımlar genellikle dosyalarınızı şifreler ve onlara erişiminizi kısıtlar. Tabii bunu açmanın tek yolu ise fidyeyi ödemek olacaktır.

4- Sizce Yüklenmeyen Programlar
Son olarak sizin tarafınızdan yüklenmeyen çeşitli yazılımlar ve programlar da virüs işareti olabilir. Bu noktada ince bir ayrıma değinmekte fayda var çünkü bazı uygulamalar kurulum sırasında sponsorlu olarak başka uygulamaları da cihazınıza kurmayı teklif edebilir. Eğer next next diyerek devam ediyorsanız bunu fark etmemiş olabilirsiniz. Yani bu durum her zaman virüs anlamına gelmiyor.