Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çernobil faciası nasıl ve neden yaşandı?

https://mobil13.com.tr/author/manager
Tüm insanlık tarihinde bilinen

Tüm insanlık tarihinde bilinen nükleer felaket Çernobil nasıl yaşandığını bugün sizlere anlatacağız.

Bir dizi haline gelen Çernobil felaketi son günlerde çok fazla gündemde yer edinmeye başladı. IMBD’de çok kısa bir süre içerisinde 9.7 puan alan dizi 1986 yılındaki felaketi yeniden gündeme taşımış oldu.

Çernobil faciası nasıl yaşandı?

Tüm dünyadaki en büyük nükleer kaza olarak bilinen Çernobil üzerinden 33 yıl geçti. Ama henüz daha izleri silinmiş değil. 1986 yılı 26 Nisan gecesine bağlayan gecede Ukrayna’da yer alan Çernobil satralde 4. ünitede bir deneme yapılırken patladı.

Açıkçası 4. reaktör bu tesise eklenecek son yapı olarak biliniyordu. Ve en son teknolojiye sahipti. Bu deneme sonrası reaktörün tamamı hasar görünce kaza meydana geldi.

Peki deney neden yapıldı?

Bu deneyin amacı ise jenratör volanlarının acil durumdaki soğutma pompalarını dizel aksamlar aktif olana dek istenilen voltajda 25 saniye kadar olabileceğini görmekti. 26 Nisan 1986’da yaşanan bu patlamada Hiroşima’ya sizlerinde bildiği gibi atom bombası atılmıştı. Ancak bu kaza o atom bombasından 400 kat daha fazla radyasyona neden olmuştu.

Kazadan hemen sonra 10 gün kadar havada çok fazla radyoaktif madde yer alıyordu. Elbette kazadan sonra en fazla radyasyona maruz kalan kişiler tasfiye memurları olmuştu. Binlerce kişi santralde yangını söndürmek amacıyla ve araçları dışarı çıkarmak için meşguldü. Bu kişilerin ise şuan çok ciddi sağlık sorunları yaşadığı söyleniliyor.

Binlerce kişinin şimdi bile kanser olduğu söyleniyor.