Birçok kullanıcı flash bellek kullanırken ‘açılmıyor’ sorunu ile karşı karşıya kalıyor. Biz size bu yazımızda bu sorunu nasıl çözeceğinizi anlattık.
Bazen elektronik cihazların USB yuvaları bozulabiliyor. Bunun sebebi toz ve aşınmalar olabiliyor. Bu tür sorunlar için eğer USB girişinde sorununuz yoksa aygıtlarınız kontrol edin. Bunun için denetim masasına ve aygıt yöneticisine girin. Daha sonra evrensel seri veri yolu denetleyicileri bölümüne tıkladıktan sonra listede yer alan USB bileşik aygıtlarını sırayla güncelleyin.
Eğer yukarıda yazan yöntem sonuç vermediyse disk yönetiminden sorunu çözmeye çalışalım. Windows’ta başlangıca basarak disk yönetimine gidin. Disk Yönetimi ayarlarında bulunan biçimlendirme özelliği sayesinde cihazınızı kurtarın. Bunun dışında USB Format Tools adlı bir yazılım yükleyerek flash belleğinizi NTFS dosya formatıyla biçimlendirin. Eğer macOS’da bu işlemleri yapacaksanız exFAT dosya formatıyla biçimlendirin.
Yukarıdaki yöntemlerin dışında Chkdsk komutu ile hatayı giderebilirsiniz. Başlat menüsüne tıklayarak komut satırını (CMD) çalıştırın. Daha sonra açılan sekmeye chkdsk x: /f komutunu girin. İşlemlerden sonra belleğinizi tekrar çıkarıp takın.
Teknoloji her geçen gün gelişiyor ve her gün yepyeni bir şekilde karşımıza flash bellekler çıkıyor. Bunların her biri farklı çalışma prensibine sahip. Örneğin HDD türlerinde veriler metal plakalara yazılırken flash bellek vs SSD’lerde ise veriler elektronik yongalara kaydedilir. Bu yüzden SSD’lerde veri kurtarmak daha zor. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?