Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

iOS 17.4 AB’deki iPhone Kullanıcıları için Web Uygulama Desteğini Kaldıracak Gibi Görünüyor!

Emrah Aladağ
https://mobil13.com.tr/author/admin
Apple Avrupa Birliği’nin Dijital

Apple Avrupa Birliği’nin Dijital Pazarlar Yasası (DMA) antitröst mevzuatına uyum sağlamak amacıyla iOS 17.4 beta sürümünü yayınladı.

Bu güncelleme iPhone’larda alternatif uygulama mağazalarının kullanılmasına izin verilmesini zorunlu kılıyor.

Ancak güncelleme ile birlikte Avrupa Birliği’ndeki kullanıcılar için web uygulamalarının kullanımı ile ilgili bazı değişiklikler ve olumsuz haberler de geliyor. Avrupa Birliği’nde beta sürümünü yükleyen kullanıcılar artık iPhone’larında web uygulamalarını yükleyip çalıştıramadıklarını fark ettiler.

Güncelleme Avrupa’daki kullanıcılar için web uygulamalarının artık doğrudan varsayılan web tarayıcıları üzerinden açılacağını belirten bir uyarı gösteriyor. Kullanıcılar hala web sitelerini iPhone Ana Ekranlarına ekleyebilse de bu siteler artık doğrudan varsayılan web tarayıcılarında açılıyor.

iOS 17.4 Güncellemesi

Bu durum kullanıcılar için çeşitli sonuçlar doğuruyor. Örneğin bu web uygulamaları tarafından saklanan tüm veriler güncellemeyle otomatik olarak siliniyor ve web siteleri artık kullanıcılara itme bildirimleri gönderemiyor.

iOS 17.4 ve DMA

Apple bu değişiklikler hakkında henüz bir yorum yapmadı ancak görünen o ki bu değişiklikler DMA ile ilişkili. Yeni AB mevzuatı Apple’ın geliştiricilerin kendi motorlarıyla web tarayıcıları oluşturmasına izin vermesini gerektiriyor.

Şu anda iOS’ta mevcut olan her web tarayıcısı Apple’ın WebKit’i temel almak zorunda.

iOS 17.4 Beta 2 Güncellemesi

Sonuç olarak iOS 17.4 AB’de geliştiricilerin alternatif motorlarla web tarayıcıları yayınlamasına izin vermekle kalmıyor aynı zamanda sistem artık kullanıcılardan varsayılan olarak hangi web tarayıcısını kullanmak istediklerini soruyor.

Ancak web uygulamaları da Safari ve WebKit’e dayandığı için Apple kendi motorunu daha fazla kullanma suçlamalarından kaçınmak amacıyla AB’de PWAları kaldırmayı tercih etmiş olabilir.

Apple’ın bu konuda bir çözüm bulup bulmayacağı ya da AB’de yaşayanlar için PWA’ların geçmişte kalıp kalmayacağı şu anda belirsiz.

iOS 17.4’ün Mart ayının ilk haftasında genel kullanıma sunulması bekleniyor.

Peki bu konu hakkında siz neler düşünüyorsunuz?