Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Artık Bireysel Windows 10 kullanıcıları da Ücret Karşılığında Lisansını 3 Yıl Uzatabilecek

Microsoft Windows 10’un resmi

Microsoft Windows 10’un resmi destek süresinin 14 Ekim 2025’te sona ereceğini duyurdu. Ancak Windows 11’e geçmek istemeyen (veya geçemeyen) kullanıcılara yönelik olarak şirket Genişletilmiş Güvenlik Güncellemesi (ESU) programını başlatacağını duyurdu. Bu program sayesinde bireysel kullanıcılar ve kurumsal müşteriler için üç yıla kadar (2028) geçerli olacak.

ESU programı özellikle TPM güvenlik çipi veya eski CPU gibi daha eski ve güvenli olmayan donanımlar kullanan kullanıcıları düşünerek çıkartılmış. Yani ücretsiz olan Windows 11’e sürüm yükseltmeyi istesede (teknik nedenlerden dolayı) yapamayacak olanlar için bulunmaz bir nimet gibi. Windows 11’e geçme şansı olmayan bu kullanıcılar için bir çözüm sunan program; Microsoft’un yeni işletim sistemine geçişi teşvik etme ve gelir elde etme stratejisinin bir parçası olarak değerlendirildi. Çünkü yeni işletim sistemine zorlanan kullanıcılar eğer cihazları yeni işletim sistemini kaldırmayacaksa cihazın donanımlarını yükseltmek için para harcamak zorunda kalacaklardı. Bundan kaçmak için de Windows 10’u (süresi bittiğinde) kaçak kullanmak istemeleri gibi bir durum söz konusu olacaktı. Microsoft da tüm bunları düşünerek hangi seçenekte daha fazla para kazanacağını analiz etmiş ve bir strateji geliştirmiş demekki.

Örneğin; 100 bilgisayarın çalıştığı kurumsal bir şirket düşünelim. Tüm bilgisayarları Windows 11’e yükseltemediklerini bunun yerine sadece 20 bilgisayar Windows 11’e yükseltebildiklerini düşünelim. Geri kalan 80 cihazda Windows 10’u kullanabilmek için yasal olmayan yollara girilebilecekti. Yada ikinci (yasal seçenek) olarak 80 cihazın Windows 11’i kaldırabilmesi için (para harcayarak) donanımında iyileştirme yapılacaktı. Microsoft da müşterilerinin madur olmaması adına bu yolda bir karar almıştı. Bu karar hem müşterinin hemde Microsoft’un çıkarınaydı. Microsoft’un çıkarına olan kısmı ise; müşterisinin cihaz tamiri için harcayacakları paraları (lisans uzatma adı altında) kendine çekmesi.

Mantık bu şekilde işliyordu. Şimdi de Windows bu stratejisini bireysel kullanıcıları da kapsayacak şekilde genişletti. Yani yeni aldığı kararla artık bireysel kullanıcılar da bu fırsattan yararlanabilecekler.

Program üç yıla kadar süren yıllık abonelikler şeklinde sunulacak ancak Microsoft henüz bireysel PC kullanıcıları için fiyatlandırmayı açıklamış değil.

Copilot üretken AI aracı ve Windows 365 bulut akışı OS hizmeti gibi özellikler Windows 11’e özgü olmayacak ve Windows 10 kullanıcıları da bu avantajlardan faydalanabilecek.Ancak kullanıcılara programın sadece güvenlik güncellemelerini içereceği yeni özellikleri veya tasarım değişikliklerini kapsamayacağı ve teknik destek sunmayacağı konusunda bilgi verildi.

Ancak Windows 10 kullanıcıları için bu ayrıcalıklı hizmetlere ekstra ücret ödemeksizin erişim sağlamak için Windows 365 bulut akışı OS hizmetini kullanmak gerekiyor. Daha fazla ayrıntıyı buradan edinebilirsiniz.