Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Snapdragon 7 Plus Gen 3 Duyuruldu: Orta Sınıf Telefonlar için Büyük Bir Yükseltme

Emre Aladağ
https://mobil13.com.tr/author/emre
Qualcomm daha önce uygun

Qualcomm daha önce uygun fiyatlı üst seviye telefonlar için Snapdragon 8s Gen 3’ü duyurmuştu. Şimdi ise orta segment telefonlara odaklanan Snapdragon 7 Plus Gen 3 ile karşımızda.

Her iki işlemci de tıpkı 8s Gen 3 gibi 4nm üretim süreciyle geliyor ve güçlü bir CPU sunuyor. Snapdragon 7 Plus Gen 3’ün CPU’sı 2.8GHz hızında çalışan tek bir Cortex-X4 çekirdek 2.6GHz hızında dört adet Cortex-A720 çekirdek ve 1.9GHz hızında üç adet Cortex-A520 Refresh çekirdekten oluşuyor.

Yeni işlemcinin kağıt üzerindeki hız değerleri hem Snapdragon 8s Gen 3’ten hem de Snapdragon 8 Gen 3’ten biraz düşük olsa da yine de harika bir performans sergilemesi bekleniyor. Qualcomm bu yeni işlemcinin zaten başarılı olan Snapdragon 7 Plus Gen 2’ye göre %15 daha hızlı CPU performansı sunduğunu iddia ediyor.

İşlemci performansı etkileyici görünse de GPU kısmı biraz daha belirsiz. Qualcomm GPU’nun hangi önceki yongalardan türetildiğini henüz açıklamadı. Ancak ışın takibi desteğinin olmaması geçen yılın amiral gemisi işlemcisinden (Snapdragon 8s Gen 3) türetilmediğini düşündürüyor.

Snapdragon 7+ Gen 3

Qualcomm GPU’nun Snapdragon 7 Plus Gen 2’ninkinden %45 daha hızlı olduğunu söylüyor. Snapdragon 7 Plus Gen 2 bazı benchmark testlerinde Galaxy S22 Ultra’nın gerisinde kalsa da stres testlerinde Samsung’un telefonunu geçmeyi başarmıştı. Bu da yeni işlemcinin bazı eski amiral gemisi telefonları ile yarışabileceğini gösteriyor.

Yeni Snapdragon 7 Plus Gen 3 Snapdragon 8 serisine kıyasla GPU ve yapay zeka performansında biraz daha zayıf. Ancak oyunlarda süper çözünürlük desteği kare interpolasyonu ve QHD+ çözünürlüklerde 120Hz ekran desteği gibi özellikleri sunuyor. Fakat AV1 kod çözme desteği bulunmuyor bu da YouTube ve Netflix gibi platformlarda daha verimli ve yüksek kaliteli video akışı anlamına gelirdi.

Qualcomm cihaz içi yapay zeka desteğini de ön plana çıkarıyor. Yapay zeka destekli görüntü oluşturma sanal asistanlar ve çoklu dil çeviri gibi özellikleri destekliyor. Ancak Snapdragon 8s Gen 3 ile yapay zeka performansının nasıl karşılaştırıldığını sorduğumuzda Qualcomm 8 serisi çipin daha gelişmiş yapay zeka yetenekleri sunduğunu belirtti. Yani Snapdragon 7 Plus Gen 3’ten çok yüksek hızlar veya görüntü genişletme gibi özellikler beklemeyin.

Kameralar Bağlantı ve Diğer Özellikler

Snapdragon 7 Plus Gen 3 kamera yetenekleri açısından Snapdragon 8s Gen 3 ile aynı seviyede görünüyor. Bu üçlü görüntü sinyal işlemcisi (ISP) sayesinde üç lens arasında sorunsuz geçiş 200MP tekli kameralar veya üçlü 36MP kameralar ve fotoğraflarda ve videolarda gerçek zamanlı semantik segmentasyon (12 katmana kadar) desteği anlamına geliyor.

Yeni işlemcinin 8K video kayıt özelliğini desteklememesi ve 4K/60fps HDR video kaydıyla sınırlı olması şaşırtıcı değil. Diğer önemli kamera özellikleri arasında Google Ultra HDR fotoğraf desteği 1080p/240fps slow-mo desteği ve çoklu kare gürültü azaltma bulunuyor. Snapdragon 7 Plus Gen 3 8K video kaydetmiyor olsa da yine de teoride harika bir kamera deneyimi için gereken çoğu şeye sahip.

Snapdragon 8 serisine kıyasla önemli bir değişiklik ise X63 modeme geçiş. Bu modem 4.2Gbps’ye kadar indirme hızları sunuyor. Aynı zamanda daha iyi sinyal alımı ve güç tasarrufu için önceki nesil teknolojileri kullanıyor.

Neyse ki yeni orta segment işlemci kablosuz bağlantı tarafında en üst seviye Snapdragon 8 Gen 3’ten miras alıyor. Bu da Wi-Fi 7 desteği ve Bluetooth 5.4 gibi özellikleri beraberinde getiriyor.

Qualcomm Snapdragon 7 Plus Gen 3 ile %5 daha fazla pil ömrü daha hızlı uygulama açılışı ve daha sorunsuz oyun deneyimi vadediyor. OnePlus Ace 3V bu yeni işlemciyi kullanan ilk telefon olacak ve 21 Mart’ta Çin’de piyasaya sürülecek. Qualcomm Snapdragon 7 Plus Gen 3’ün diğer telefonlarda da kullanılacağını ve fiyatının 400 ila 600 dolar arasında olacağını söylüyor.

Ek Özellikler:

  • LPDDR5X RAM ve UFS 4.0 depolama desteği
  • Spatial Audio
  • Snapdragon Seamless
  • Geliştirilmiş güvenlik ve biyometrik kimlik doğrulama

Snapdragon 7 Plus Gen 3 orta segment telefonlar için heyecan verici bir yeni işlemci. Daha güçlü CPU GPU ve yapay zeka desteği ile daha hızlı performans daha iyi kamera deneyimi ve daha uzun pil ömrü sunuyor. Bu işlemciyi kullanan telefonların 2023’ün ikinci yarısında piyasaya sürülmesi bekleniyor.