Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Wi-Fi 6E Nedir? Ne Kadar Hızlı? Wi-Fi 6’dan Farkı Ne?

Geçtiğimiz yılın sonundan bu

Geçtiğimiz yılın sonundan bu yana pek çok cihazda Wi-Fi 6 standartını görmeye başlamışken şimdiden bazı yeni şeylerden bahsetmeye başladık. Bunlardan birisi de kablosuz ağ tıkanıklığını azaltmayı hedefleyen Wi-Fi 6E.

Wi-Fi 6E Nedir? Ne İşe Yarar?
Kısa bir şekilde Wi-Fi 6E önümüzdeki dönemlerde çıkması planlanan gelecek nesil Wi-Fi standartıdır.
Wi-Fi 6 da dahil olmak üzere mevcutta kullanılan tüm standartlar 2.4 GHz ve 5 GHz radyo bantlarını kullanır. Wi-Fi 6E ise 6 GHz bandında çalışabilen bir teknolojidir.
6 GHz spektrumu 5 GHz üzerinden Wi-Fi 6’ya benzer bir şekilde çalışmalıdır. Ancak örtüşmeyen bazı ek kanallar sunar. Wi-Fi Alliance’ın da ifade ettiği gibi Wi-Fi 6E 14 adet ek 80 MHz kanala ve 7 adet ek 160 MHz kanala izin verir. Bu kanallar birbirleri ile örtüşmez ve bu da çok sayıda ağın çalıştığı alanlarda ve bölgelerde tıkanıklığın azalmasına yardımcı olur.
Başka bir deyişle Wi-Fi 6E 6 GHz üzerinde çalışabilen bir Wi-Fi 6 standartıdır.

Wi-Fi 6E Neden Hala Yaygın Değil?
Peki ama 6 GHz bu kadar yararlıysa neden tüm Wi-Fi standartları onu kullanmadı? Kısa cevap yapamazlardı.
Ülkelere ait çeşitli düzenleyici kurumlar Wi-Fi’nin 6 GHz bandını kullanmasına izin vermedi. Bunun yerine başka amaçları vardı. Yine de bazı ülkelerin son dönemlerde bunu yasal hale getirebilmek adına çeşitli düzenlemeler yaptığını görüyoruz. Yine de bu hala pek çok ülkede yasal değil.

Wi-Fi 6E Ne Kadar Hızlı?
Wi-Fi 6E temelde Wi-Fi 6 ile aynı teknoloji üzerine kuruludur ancak farklı bantları da destekler.
Bir yönlendirici üzerinde yalnızca tek bir cihazın bağlı olduğunu düşünürsek Wi-Fi 6 yüzde 40 oranında daha hızlıdır. Ancak asıl olay kalabalık ortamlardan geçiyor. Wi-Fi 6 yayın dalgalarının yoğun olduğu kalabalık alanlarda gerçekten öne çıkmayı hedefliyor. Intel Wi-Fi 6’nın bu tip ortamlarda her kullanıcının ortalama hızını en az dört kat artıracağını ifade ediyor.

Bu senaryoyu kalabalık bir kafe ya da yoğun bir apartmanda kendi evinizdeki kablosuz bağlantı olarak ele alabilirsiniz. Bu da oldukça iddialı bir teknoloji ile karşı karşıya olduğumuz anlamına geliyor.

Wi-Fi 6E ile Wi-Fi 6 Arasındaki Farklar Ne?
i-Fi Alliance’ın da ifade ettiği gibi Wi-Fi 6E 14 adet ek 80 MHz kanala ve 7 adet ek 160 MHz kanala izin verir. Bu kanallar birbirleri ile örtüşmez ve bu da çok sayıda ağın çalıştığı alanlarda ve bölgelerde tıkanıklığın azalmasına yardımcı olur.
Başka bir deyişle Wi-Fi 6E 6 GHz üzerinde çalışabilen bir Wi-Fi 6 standartıdır.