Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Akıllı telefonlar neden aşırı ısınır? Problemler ve Çözümler

Akıllı telefonlar onları açtığınız

Akıllı telefonlar onları açtığınız andan itibaren ısınır; bu kaçınılmaz ve çoğunlukla güvenlidir. Ancak telefonun aşırı ısınması ciddi bir sorun olabilir cihazlara zarar verebilir ve performansı etkileyebilir. Bu yazıda üç önemli soruyu ele alıyoruz: akıllı telefonun ısınmasına neden olan aşırı ısınmasına neden olan nedir ve nasıl önlenebilir?

Akıllı telefonlar neden ısınıyor?

Cevap fiziğin temel özelliklerinde yatar: hareket ısı üretir. Akıllı telefonlarımız fiziksel olarak etrafta çalışmak için işleri hareket ettirmek zorunda bu yüzden de ısı üretmek zorundalar. Akıllı telefonunuzun ürettiği ısı miktarı büyük ölçüde içinde hareket eden elektrik miktarı ile orantılıdır.

Her ikisi de merkezi bir yonga sistemine (SoC) yerleştirilen merkezi ve grafik işlem ünitelerinizden çok şey isteyen bir oyun oynuyorsanız görevlerini yerine getirmeleri için daha fazla güce ihtiyaç duydukları için ısınırlar .

Telefonunuzun ısınması endişelenmek için bir neden değildir bu şekilde çalışmak üzere tasarlanmıştır ancak rahatsız edici derecede sıcak hale gelirse muhtemelen endişelenmeniz için nedenleriniz vardır.

Akıllı telefonlar neden aşırı ısınır?

Genel olarak konuşursak SoC’ler son derece iyi bir şekilde optimize edilmiştir ve aşırı ısınma nadiren bir konudur. Yüksek sıcaklıklarla başa çıkmak için özel olarak tasarlanmıştır. Cihazınız potansiyel olarak zararlı bir sıcaklığa yaklaştığında işlemci hızı düşecek ve daha yavaş çalışma hızları aşırı ısınma belirtilerinden biri olacaktır; daha ağır şartlarda cihazı soğuyana kadar kullanmanızı engelleyen bir uyarı görüntülenir.

Cihazınız sık sık aşırı ısınma yaşıyorsa çoğunlukla donanımı aşırı yüklemekle ilgili olarak çözülebilir bir takım sebepler olabilir. GPU’nuzu çok uzun süreyle itmek telefonunuzu aşırı ısıtmanın en hızlı yollarından biridir

Aynı zorlu uygulamalarda olabilir ancak yük burada CPU’ya düşecek. Çoklu görevler widget’lar gibi ekstra özellikler ve işlevler ve ne olursa olsun telefonunuzun bağlantısını kontrol etmek zorunda olması – Wi-Fi Bluetooth her neyse – tümü işlem gücü gerektirir – SoC’u ısıtmak – ve daha fazla elektrik – pili ısıtmak .

Aşırı ısınmaya neden olabilecek diğer faktörler dışsaldır: akıllı telefonunuzu doğrudan güneş ışığında bırakarak veya örneğin fırına atarak. Telefonunuzu fazla yormazsanız ve hala düzenli olarak aşırı derecede aşırı ısınırsa donanım arızası olabilir ve yenisini almaya çalışmaya değecektir.

Aşırı ısınma sorunlarına yol açan kötü optimize edilmiş donanımın rezil Snapdragon 810’dan daha iyi bir örneği yoktur. Bu 2015’in amiral gemisi işlemcisiydi ve hemen hemen her amiral gemisi cihazında yer aldı. En başından beri aşırı ısınma sorunlarının söylentileri ile karşı karşıya kaldı ve performans cihazdan cihaza değişirken çip kesinlikle işlem hızlarını ağır ve sık sık azalttı aşırı ısınmayı önlemek azaltarak performansın yavaşlamasına neden oldu.

Bu sorun özellikle Sony cihazlarını rahatsız etti şirket Xperia Z3 + için çoklu yazılım yamaları yayınladı ve hatta Xperia Z5 modellerine soğutma boruları ekledi Samsung’un o zamanki bayrak gemileri olan Galaxy S7 ve S7 Edge ile de yaptığı gibi .

Ne hasar yapar?

Batarya

Modern akıllı telefonların içinde bir lityum-iyon batarya bulacaksınız. Bunlar zekice teknolojinin püf noktaları. Şarj edilemeyen bir batarya elektrik üretmek üzere tasarlanmış tek bir yönde gerçekleşen kimyasal bir reaksiyona izin verir: elektronlar bataryayı bir devreden (telefondan) geçmesi için bırakır. Şarj edilebilir piller bu reaksiyonun her iki yönde de gitmesini sağlar böylece pil verebilir ve şarj edebilir ve yüzlerce kez yapabilir.

Lityum-iyon piller şu anda mevcut olan en iyi şarj edilebilir pillerdir ancak yine de dezavantajları vardır. İki ana problem var:

Birincisi kullanılmadıkları zamanlarda bile bozunmalarıdır. Bu nispeten yavaş gerçekleşir ancak yine de iki veya üç yıllık kullanımı birinden çıkardığınız için şanslısınız.
İkincisi ısıya karşı çok hassastırlar. Yaklaşık 30 derece santigratın üzerindeki herhangi bir şey bir lityum-iyon pili olumsuz yönde etkilemeye başlayacak ve bu her şarj ettiğinizde muhtemelen muhtemelen üstüne tırmandığı bir sıcaklıktır.
Bataryadaki ana darbe ısısı bozulmasını hızlandırması ve böylece kapasitesini daha hızlı bir şekilde düşürmesi ve bu sayede daha kısa sürede bitmiş bir batarya bırakmasıdır.

En çarpıcı aşırı ısınma belirtilerinden biri lityum-iyon pilin patlamasına neden olabileceğidir. Her ne kadar hepimiz basında çıkan korku hikayelerini okumamıza rağmen pilin patlaması ihtimali çok zayıf. Bunun gerçekleşmesi için sıcaklıkta yükselmenin reaksiyon hızını arttırdığı ve böylece sıcaklığı daha da arttıran kısır bir geri besleme döngüsü olan termal bir kaçak olması gerekir.

Bu işlem genellikle bir devre kesici tarafından yönetilen bir iç arıza veya aşırı dış koşullar (örneğin bir ateşe atmak) olmasını gerektirir. Bir pilin patlaması için günlük hayatta gerçekleşmesi çok olağandışı bir şey olan 200 derecenin üzerine çıkmanız gerekir.

Sistem

SoC’a geldiğinde aşırı ısınmayı önlemek için cihazınızın hızını düşürecek ve bu da cihazınızı bazen kullanılamaz duruma gelene kadar yavaşlatacak. Çok uzun süre çok fazla ısı varsa çipe fiziksel olarak zarar verebilir.

Yine bataryada olduğu gibi bu güvenlik ihtimalinin olduğu gibi bu ihtimalin ortaya çıkması pek mümkün değildir. Ancak yine de aşırı ısı hissetmekle ilgili olabilir ve cihazınızın soğumasını beklemek zorunda kalmak can sıkıcı olabilir. Bazı aygıtlar aşırı ısınmaya yatkındır (Sony Xperia Z3 + sana bakıyorum) ancak başka türlü görülüyor.

Aşırı ısınmayı önlemek için ne yapılabilir?

Pil ipuçları

Bir bataryaya yapabileceğiniz en kötü şey tamamen şarj olduğunda ısınmaya maruz bırakmaktır bu yüzden% 100’e kadar şarj etmek bataryanın periyodik olarak kontrol edilmesi ve% 100’e kadar tekrar şarj edilmesi nedeniyle stres.

Deşarj derinliği de pil ömrünü etkiler yani şarjın yüzde sıfıra düşmemesi en iyisidir. Eğer yüzde 30 ile yüzde 80 arasında bir ücret alıyorsanız pili güzel bir şekilde kullanıyor ve cep telefonunun aşırı ısınmasını önlemek için iyi bir iş çıkarıyorsunuz. Her ne kadar bir ağrı gibi görünse de bir bataryadan aldığınız şarj çevrimi miktarının iki katından fazla olabilir.

Telefonunuzu bir gece veya uzun bir süre boyunca şarj etmeniz gerekirse ısıyı hapseden yatak veya kanepe yerine serin ve sert bir yüzeyde bırakmak en iyisidir. Siz uyurken kapakların altında bir şarj telefonu olması kesinlikle hayır. Benzer nedenlerle telefonu doğrudan güneş ışığında da bırakmayın.

Güç tasarrufu

SoC’un aşırı ısınmasını yönetmek veya önlemek için zorlu oyunlarda oynamanın veya çok uzun süre video izlememeniz çok fazla işlem gücü gerektiren uygulamalarla ilgili çok fazla görev almamanız uzun süre Bluetooth kullanmamaya çalışın ve yalnızca Wi-Fi kararlıysa. Temelde mümkün olduğunca çok zorlu süreçlerden kaçının.

Çıplak olsun

Hayır sen değil. Yine de mutlaka değil. Akıllı telefonlara gelince bir kılıf veya kapak el cihazından yayılan ısıyı hapsedebilir bu nedenle cihazın biraz soğumasına ihtiyacınız olursa soyun ve gövdeyi havaya maruz bırakmanız gerekir.

Güç tasarrufu için bir uygulama kullanın

Google Play Store’da telefonunuzun işlemlerini güç ve kaynakları korumak için bir gözle yönetmenize yardımcı olan uygulamalar vardır. Telefonunuzdaki aşırı ısınma sorunlarını çözmenize ve pil ömrünü uzatmanıza yardımcı olabilecek ücretsiz bir uygulama olan Greenify’ı önerebiliriz.

Terleme

Ağustos ortasındaki telefonunuzu aşırı yormayın veya doğrudan güneş ışığına maruz bırakmayın; genel olarak iyi olmanız gerekir. Modern akıllı telefonların çoğu en yorucu aktivitelerle başa çıkmak için tasarlandı ve yıkıcı bir erimenin şansı çok küçük.

Sıcaklıklar fark edilebilir bir nedenden ötürü yükseliyorsa cihaz arızalı olabileceğinden yenisini almaya çalışın.

Akıllı telefonunuzun aşırı ısınmasıyla ilgili herhangi bir problem yaşadınız mı? Onları nasıl çözüyorsunuz?