Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

CDMA ve GSM Farkı Nedir?

Cep telefonlarındaki iki temel

Cep telefonlarındaki iki temel teknoloji olan CDMA ve GSM vazgeçemeyeceğiniz bir boşluğu temsil eder. Peki CDMA ve GSM temel bir kullanıcı düzeyine indirgediğimizde ne anlama geliyor ve neden önemi? Bir akıllı telefon satın alacaksanız karşınıza pek çok terim çıkacaktır. CDMA ve GSM arasındaki fark özellikle 5G’e geçişte önemli bir rol oynar.

 

CDMA ve GSM Nedir?

Code Division Multiple Access teriminin kısaltılmış hali olan CDMA ve Global System for Mobile Communications teriminin kısaltılmış hali olan GSM cep telefonlarında kullanılan iki eski radyo sisteminin kısaltmasıdır. Eğer servis sağlayıcıları sonunda ‘G’ olan bir rakamdan konuşuyorsa o terim kablosuz teknolojinin kaçıncı nesil olduğu anlamına gelir. Hali ile her nesil daha fazla kullanıcıyı destekler ve daha iyi veri aktarımı imkanı sunar. Bu noktada ilk nesil analog cep telefonlarıydı. Taşıyıcılar 1990’lı yıllarda 2G sistemine geçtiklerinde birkaç rakip seçenek arasında seçim yaptılar. Bazıları öldü ancak CDMA ve GSM hayatta kaldı.

CDMA ve GSM arasındaki ayrım teorik olarak 4G standartı olan LTE ile birlikte sona erdi. Ancak aradaki farklar telefonların hala eski nesil 2G ve 3G ağlarına özellikle de sesli aramalar sırasında erişmek durumunda oldukları için hala bulunuyor. CDMA genellikle ABD’de yaygın bir teknolojidir. Dünyanın geri kalan büyük çoğunluğu ise GSM kullanır. CDMA büyük ölçüde Qualcomm’a aittir.

GSM daha önce çıktı. Bu bir zaman bölme sistemidir. Aramalar sırası ile gerçekleşir. Sesiniz bir kanal ve bir zaman aralığı verilen dijital verilere dönüştürülür. Diğer taraf atanan zaman aralığını dinler ve aramayı geri birleştirir.

DMA biraz daha fazla işlem gücü gerektirir. Kendisi bir kod bölme sistemidir. Her çağrının verileri benzersiz bir anahtarla kodlanır. Ardından aramaların tümü bir kerede iletilir. Alıcıların her biri birleştirilmiş sinyali kendi bireysel aramalarına bölmek için benzersiz bir anahtara sahiptir.