Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ekran Kartının Temel Bileşenleri Nelerdir Ve Ne İşe Yarar?

https://mobil13.com.tr/author/manager
Bugün ki konumuz ekran

Bugün ki konumuz ekran kartların ana bileşenleri nelerdir ? sizlere bahsedeceğim bu konuya girmeden önce de ekran kartı nedir ve işlevi nedir kısaca anlatacağım.

Ekran Kartı ; Bilgisayarlarda görüntü vermesini sağlayan temel donanım parçası AGP Pc-Express PCI ISA VLB ( VeESA Local Bus ) veri yollarını kullanarak verinin işlemci tarafından işlenmesini sağlayarak Anakart üzerinden ekran kartı sayesinde ekranın monitöre aktarılmasını sağlar. Bilgisayarın performansını da doğrudan etkileyen bir parçadır.

EKRAN KARTI BİLEŞENLERİ NELERDİR ?

1- VGA BİOS; Ekran kartının hangi görevi ne zaman yapacağını belirlemeyen komutları barındırır. Veri trafiğini denetler.

2- GPU; Ekran kartı işlemcisidir. Görüntüye ait hesaplamaları ve işlemleri ayarlar. Diğer bir adı ise  grafik işlemci ünitesidir.

3- VİDEO RAM; Ekran kartında bulunan GPU ile çalışan bir ram dır. GPU ihtiyaç duyduğu verileri üstünde tutar ve bu sayede veri ne zaman istenirse VGA BİOS sayesinde işlemci tarafından VİDEO Ram üzerinden bu veriler alınır.

4- RAMDAC; Açılımı Random Access Memory Digital-to-Analog Converter’ dir. Ekran kartının dijital görüntüsünü analog sinyali ile monitörlerle uyumlu hale getirir. Veri aktarma hızını ve dönüştürme hızını ekran yenileme hızını ayarlar.

Bu anlattıkların ekran kartının temel bileşenleridir. Bunların dışında ise SLI/CrossFire Köprüsü Soğutucu Güç girişi Görüntü çıkışları Soketler Devre kartı’da vardır.