Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Emoji Tarihi

Emojilerin insan hayatındaki önemini

Emojilerin insan hayatındaki önemini düşünmemiz gerekseydi kesinlikle ne kadar önemli olduğunun farkına varırdık. Üzerine düşünmediğiniz zaman varlığının farkına varmadığınız ancak kendinizi ifade etmek için mutlaka kullandığınız emojilerin tarihi bir bakıma hiyerogliflere dayanıyor olsa da bugünkü anlamı ile kullanımı ve başlangıcı da oldukça ilginç ve kendine has olarak değerlendirilebilir. 2015 yılında yılın kelimesi seçiminde kazananın bir emoji olduğunu öğrenen herkes buna şaşırsa da durumun haklılığını da kolayca görebilir. Uydurma bir kelime olan emoji 2013 yılında Oxford sözlüğüne girmeyi başardı. Japonca resim (絵) ve karakter (文) kelimelerinden ortaya çıkan ve bu kelimelerin telaffuzuna sahip olan emoji kelimesi İngilizce’de de emotion ve icon kelimelerinin birleşimi olan ve ifade anlamına gelen emoticon kelimesinden gelmektedir.

Japonya’da Başlayan Akım

Emojilerin çıkış noktası hem pek çok teknolojik gelişmenin hem de ilginç sanatsal akımların merkezi olan Japonya’dır. Bir telefon şirketi için anime ve manga çizeri olan Shigetaka Kurita tarafından 90’lı yılların sonunda oluşturuldu. Kurita tarafından tasarlanan 180 emoji 12×12 piksel boyutlarındaydı ve inanılmaz bir şekilde kullanıldı. Tarihi sanılandan çok daha eski olan emojilerin yaygınlaşması ile akıllı telefonlar ile birlikte. Bu noktada dünya devi olan telefon üreticileri kendi emoji alfabelerini oluşturmaya ve kullanıcılarına sunmaya başladı. Duygular insanlar meslekler hayvanlar işaretler bayraklar trafik uyarıları araçlar ve yemekler kısacası insan hayatında akla gelebilecek pek çok şey emoji haline getirildi. Firmalar kendi emojilerini hazırlarken kullanıcılarına mesaj vermeyi de ihmal etmiyor. Bir Apple ürününde yer alan emojilerde bilgisayarlar mutlaka Apple logosuna sahiptir. Benzer şekilde firmanın cihazlarında kullanılan takvim emoji 17 Temmuz’u göstermektedir. 17 Temmuz artık Dünya Emoji Günü olarak kutlanıyor. Kullanıcıların kendi yükledikleri anlamlarla birlikte değişen emoji dili rahatlıkla herkes tarafından anlaşılabilen bir düzeye geldi. Her gün atılan milyonlarca emoji insan hayatında önemli bir noktada yer alırken bu alanda ortaya çıkan çatışmalarda oldu.

emoji

Emojilerin Kültürel Etkisi

Cinsiyetsiz olarak çıkan sonra cinsiyet sahibi olan emojiler uzun süre sarı ikonik renkleri ile insan hayatında yer aldı. Yapılan güncellemeler ve geliştirmeler ile birlikte insan figürü şeklinde tasarlanan emojilerin ten rengi de oldu. Ten rengi ile birlikte gelen ırkçılık tartışmalarına nokta koyulması da ten rengine sahip emojiler için farklı ten rengi seçeneklerinin sunulması ile sona erdi. 2015 yılında “gözlerinden yaş gelircesine gülmek” ya da “sevinç gözyaşları” anlamına gelen emoji yılın kelimesi olarak seçildi. Amerikan Diyalek Cemiyeti ise yapmış olduğu yeni yıl oylamasında 2015 yılının en önemli emojisini “patlıcan emojisi” olarak açıkladı. 2015 yılında emojiler için duygu analizi yayınlanırken Sony Pictures Animation emoji tabanlı bir animasyon filmi yapacağını açıkladı. 2016 yılında ise Los Angeles’ta bir emoji müzikali düzenlendi. Takvimler 2017’yi gösterdiğinde emojilerin altın çağı devam ederken bu alanda ilk büyük ölçekli araştırma yapıldı. Michigan Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada 427 milyonu aşkın mesaj analiz edildi ve ortaya çıkan sonuçlar oldukça ilginçti. En çok kullanılan emoji 2015 yılının ödüllü emojisi “sevinç gözyaşları” olurken kalp ve gözlerinden kalp çıkan emoji en çok kullanılan 2. Ve 3. emojiler oldu. Araştırmalar sonucunda Fransızların aşk emojilerini çok kullandığı açıklandı. Emojiler artık bir dil olarak görülüyor. Tabanca ve yüz emojisi mahkemelik olurken sembol dili olmayı başaran emojide lehçe oluşması da bekleniyor. Beyaz çiçek emojisi Japonlar tarafından ramen olarak algılanırken farklı toplumlarda farklı anlamlara gelebiliyor.