Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Güçlü ve Güvenli Parola Oluşturma İşlemi

Eğer hala basit şifreler

Eğer hala basit şifreler kullanmaya devam ediyorsanız etmemelisiniz. Basit şifreler her zaman daha kolay bulunabilme özelliğine sahiptir. Bu rehberimizde sizlere kötü bir parolanın nasıl olduğunu parolayı neden önemsemeniz gerektiğini ve iyi bir şifrenin nasıl oluşturulacağını daha detaylı bir şekilde aktaracağız.
Bilmeniz gereken ilk şey parolalarınızın ve şifrelerinizin güvenliğini sağlayabilmek adına yapabileceğiniz en iyi tercihin şifre yöneticileri olduğudur. şifre yöneticileri sayesinde şifreniz daha da güvenli bir hale gelecektir. Yine de pek çok kullanıcı bu araçlara pek de sıcak bakmıyor gibi gözüküyor ki istatistiklere göre her dört kullanıcıdan yalnızca birisi şifre yönetim programı kullanıyor.

Güçlü ve Güvenli Parola Nasıl Oluşturulur?

Peki eğer geriye kalan kısımda yer alıyorsanız parola güvenliğinizi nasıl sağlıyorsunuz? Daha doğru soru şu: sağlayabiliyor musunuz? Kullanıcıların önemli bir kısmı basit şifreleri tercih ediyor. Yine önemli bir kısmı nispeten güçlü bir parola kullansa dahi bunu birden fazla platformda ortak bir şifre olarak kullanıyor.

Güçlü ve Güvenli Parola Nasıl Oluşturulur?

1- Alışılmışın Dışında Olmaya Özen Gösterin
İnternete ufak bir göz gezdirdiğinizde pek çok kurum ve kuruluş tarafından oluşturulmuş en kötü şifreler listesi görebilirsiniz. ‘123456 ‘qwerty’ ya da benzeri kombinasyonlar elbette yazarken kolaydır ve akılda tutulabilir. Ancak bilgisayar korsanları için de kırmanın en kolay olduğu şifreler bunlardır. Çok kolay şekilde şifrenizi çözebilirler.
Bazı internet siteleri çeşitli sayıda yanlış şifre girişinden sonra sistemi belirli bir süre için kilitleyebilir ancak bazıları bunu yapmaz. Bunu yapmayan siteler için basit şifreler tehlikeli bir durumdur. Bu da elinde popüler şifre listesi olan bir bilgisayar korsanı için ideal bir fırsat oluşturur.
Doğru güvenlik önlemlerini almış bir internet sitesi kullandığınız şifreyi herhangi bir yerde saklamaz. Bunun yerine parolayı bir karma algoritma yolu ile bir tür tek yönlü şifreleme sürecine dahil eder. Aynı girdi her zaman aynı çıktıyı üretir. Yazdığınız parola depolanan değerle aynı değere sahipse erişim başarılı olur.

2- Kişisel Bilgileri Asla Kullanmayın
Eğer kişi odaklı bir saldırıya kurban olma ihtimaliniz varsa kişisel bilgileriniz şifrenizin ele geçirilme ihtimalini artırır. Nitekim internet büyük devasa bir ağ ve kişisel bilgilerimiz artık gizli değil. Bu nedenle doğum tarihi adres telefon numarası ve benzeri kişisel bilgilerinizi ya da ailenizinkileri şifrenizde kullanmayın.

3- Arka Kapıları Kullanmayı Bırakın Hatta Hiç Kullanmayın
Eğer halihazırda bir şifre yöneticisi kullanmıyorsanız bir kere bile olsa bir internet sitesinin şifresini unutmuş olabilirsiniz. Hepsi çok yaygın bir şekilde ‘Şifrenizi mi Unuttunuz?’ sekmesini içerir ve size anlamsız birtakım sorular sorar.
Bunu arka kapı olarak adlandırıyoruz ve bu alanlar korsanlar için en uygun ihlal noktalarıdır. Çoğu internet sitesi güvenlik sorularını oldukça berbat bir şekilde seçer:
Annenizin kızlık soyadı nedir? Liseye nerede gittin? İlk evcil hayvanınızın adı nedir?
Ama dediğimiz gibi kişisel bilgileri kullanmayın. Kişisel bilgilerimiz o kadar da gizli değil. Mümkünse kendi sorularınızı kendiniz oluşturun ya da soruları dikkate almadan herkesin tahmin edemeyeceği bir cevap kullanın.