Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

iPhone NameDrop Özelliği Nasıl Kullanılır?

NameDrop‘u; Apple’ın yeni iOS

NameDrop‘u; Apple’ın yeni iOS 17 güncellemesiyle birlikte gelen ve iPhone kullanıcılarının telefonlarını birbirine yakın tutarak iletişim bilgilerini paylaşmalarına imkan veren bir özellik olarak kısaca tanımlayabiliriz.

Bu özelliğin nasıl çalıştığını ve güvenlik zaafiyeti oluşturup oluşturmayacağı konusunda yapılan araştırmaları derledik. İşte ayrıntılar.

NameDrop Özelliği Nedir Nasıl Çalışır?

iOS 17 güncellemesi yüklenen iPhone’larda NameDrop özelliği varsayılan olarak aktif oluyor arkadaşlar. Bu güncellemeyi yükleyen telefonların birbirine yaklaştırılmasıyla veri alışverişi direk başlıyor diye iddia edilmiş ama durum pek de öyle değil. Bu durumun güvenlik zaafiyeti oluşturacağı konusunda epeyce bir tartışma açılmış durumda. Güvenlik açısından yapabileceklerinizi bilmeniz için gelin önce NameDrop özelliğini nasıl açıp-kapatabileceğinizi ayrıca (aktif olduğunda) hangi verilerin karşı cihaza iletildiğini öğrenelim.

iOS 17 güncellemesinin yüklendiği iki iPhone cihaz düşünelim. Bu telefonlardan birini diğer telefona yakınlaştırmanız halinde (sanılanın aksine) direk veri alışverişi başlamıyor. Neler oluyor peki?

  • İlk önce telefonun ekranında kocaman animasyon içeren ekran açılıyor ve bu ekranda kendi iletişim bilgileriniz oluyor.
  • Tam da bu noktada size 2 seçenek sunuluyor. İsterseniz kendi iletişim bilgilerinin karşı tarafa gitmesini engelleyip sadece karşı tarafınkini almayı seçebilirsiniz. Yanlışlıkla bilgi paylaşımını engelleyecek güvenlik önlemleri de yok değil aslında. Yukarıda da dediğimiz gibi karşı tarafa bilgi göndermeyi onaylamanız isteniyor. Aynı zamanda karşı taraftan bilgilerin gelmesini de onaylamanız gerekiyor.
  • Bir güvenlik önlemi de; iPhone’da NameDrop uygulamasını kullanabilmek için Face ID Touch ID veya parolanızla oturum açmanız gerekecek.

Mevcut güvenlik önlemleri güvenlik açığı endişesini tamamen olmasa da oldukça azaltıyor diyebiliriz.

NameDrop Nasıl Kapatılır?

iOS 17 yüklediğiniz iPhone telefonunuzda ilk önce;

  1. Ayarlar‘a gidin
  2. Ardından ‘Genel‘i seçin
  3. Sonrasında ‘AirDrop‘ seçeneğine tıklayın
  4. Cihazları Bir Araya Getirme‘ seçeneğini pasifleştirin. Hepsi bu kadar. Bu sayede sadece NameDrop’u kapatmakla kalmazsınız ayrıca iki telefonu yaklaştırarak video ve resim paylaşmayı da engellemiş olursunuz.