Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kablosuz Ağınızı Güvenli Hale Getirme

https://mobil13.com.tr/author/hafize
Sürekli hackler ve sızıntılar

Sürekli hackler ve sızıntılar hakkında konuşan bir dünyada verilerinizi Wi-Fi üzerinden korumak için bilmeniz gerekenler.

Wi-Fi güvenliği modern yönlendiricilerin çoğunun güçlü parolalar şifreleme yöntemleri yerleşik güvenlik duvarları ve sizi kötü niyetli saldırılardan korumak için tasarlanan diğer güvenlik önlemleriyle güvenli olacak şekilde ayarlandığı ölçüde gelişmiştir . Ancak bu şifreleme yöntemleri bozulduğunda ne olur?

KU Leuven Üniversitesi’ndeki Belçikalı araştırmacılar 2017’de WPA2 güvenlik protokolünü kırdıktan sonra olan tam olarak bu oldu. WPA2 genel kullanım için mevcut en güvenli yöntem olduğu için dünyadaki Wi-Fi bağlantılarının çoğunu korumak için kullanılıyor bu yüzden büyük haberler.

Ancak araştırmacılar WPA2 protokolünü kırmayı başarırken çok fazla endişelenmemelisiniz. Burada Wi-Fi ağınızı bilgisayar korsanlarına karşı güvence altına almanın tüm yollarını özetliyoruz.

Kablosuz güvenli değilse verilerimi nasıl koruyabilirim?

WPA2’nin saldırıya uğramış olması endişe verici bir haberdir ve birçok tüketici cihazını etkiler ancak panik için bir neden yoktur.

Özünde araştırmacılar Wi-Fi standardında kablosuz trafiği kötü niyetli amaçlarla gizlice dinlenmeye karşı savunmasız bırakan bir hata ortaya koydu. Başka bir deyişle herkes internette ne yaptığınızı görmek ve kredi kartı numaraları şifreler sohbet mesajları e-postalar fotoğraflar ve daha fazlasını almak için bu kusuru kullanabilir.

İyi haber şu ki çoğu cihaz artık hatayı düzeltmek için yamalanmış veya güncellenmiştir. Her halükarda genellikle bir hacker ve verileriniz arasındaki güvenlik genellikle WPA2 değildir.

Başlangıç ​​olarak bir Wi-Fi saldırısının söz konusu ağın menzili içinde olması gerekir ancak yine de internet üzerinden büyük miktarda şifrelenmiş bilgi gönderiyorsunuz – ve bu bilgisayar korsanlarının Kablosuz ağınıza erişim.

Ayrıca birçok web sitesinde kullanılan https protokolü NordVPN veya Hidden24 gibi bir VPN hizmetinin kullanımı gibi ekstra bir koruma katmanı ekler . ( Daha fazla bilgi için en iyi VPN’lerin toplanmasını okuyun .)

Bu nedenle tarayıcınızın adres çubuğundaki asma kilit simgesine özellikle dikkat etmelisiniz. Sitenin https kullanmadığını gösteren bir asma kilit görünmüyorsa girdiğiniz verilerin başkaları tarafından görüntülenme olasılığı vardır.

Dolayısıyla adresinizi ve ödeme ayrıntılarınızı girmek ve “gönder” i tıklamak üzereyseniz öncelikle asma kilidin orada olduğundan emin olun.

Bu düzeltme eklerine ve güncelleştirmelere geri dönen Microsoft 10 Ekim 2017’de Windows aygıtları için bir düzeltme yayınladı ( Otomatik Güncelleştirmeler kullanıyorsanız uygulanacaktır ). Apple macOS ve iOS için güvenlik açığını aynı zamanda yamaladı.

Google Kasım 2017’de Android cihazlar için güvenlik güncellemeleri yayınladı bu nedenle son güvenlik güncellemesinin ne zaman yapıldığını görmek için telefonunuzun veya tabletinizin ayarlarının Hakkında bölümünü kontrol edin. Kasım 2017’den önce ve telefonunuz Android 6 veya önceki bir sürümünü çalıştırıyorsa yeni bir telefon güncellemeniz veya almanız gerekir.

Kablosuz yönlendiriciler akıllı ev cihazları gibi nadiren güncellenir ancak belirli gadget’larınız için bir güncelleme yükleyip kuramayacağınızı kontrol etmeye değer. Bazılarının kendilerini otomatik olarak güncellediğini görebilirsiniz bu nedenle cihazınızın ürün yazılımının veya yazılım sürüm tarihinin Ekim 2017’den önce olmadığını kontrol edin.

Hangi kablosuz güvenlik standardını kullanmalıyım?

Modern yönlendiriciler genellikle varsayılan olarak ayarlanmış bir Wi-Fi parolasına sahiptir ve bu web üzerinden gönderdiğiniz verileri şifrelemek için çeşitli protokoller için kullanılır. Tüketici sınıfı Kablosuz ağ için bazı önemli terimler aşağıda belirtilmiştir:

Kabloluya Eşdeğer Gizlilik (WEP) 802.11 Wi-Fi standardının getirildiği 1997 yılında norm haline geldi. Bu artık güvensiz kabul edilir ve daha sonra 2003 yılında TKIP şifreleme yöntemi ile WPA ile değiştirildi.

Geçici Anahtar Bütünlüğü Protokolü (TKIP) de artık aşamalı olarak kaldırılıyor ancak WEP’in aksine modern yönlendiricilerin çoğunda hala görülüyor.

Gelişmiş Şifreleme Standardı (AES) TKIP’den kısa bir süre sonra 2004’te yeni ve geliştirilmiş WPA standardı olan WPA2 ile birlikte tanıtıldı. Mümkün olan yerlerde bu şifreleme düzeyini seçin ancak yönlendiricinizle konuşmak için kablosuz cihazlarınızın da bunu desteklemesi gerektiğini unutmayın (çoğu bunu yapar ancak bazı eski kitler olmayabilir).

Bahsedilen saldırıya rağmen WPA2’nin Wi-Fi’yi güvence altına almanın en iyi yolu olduğu söyleniyor. Günümüzde yönlendirici üreticileri ve İSS’ler varsayılan olarak WPA2 kullanır; bazıları en geniş kablosuz kit yelpazesiyle uyumluluk sağlamak için WPA2 ve WPA kombinasyonunu kullanır.

Önceden Paylaşılan Anahtar veya Kişisel Paylaşılan Anahtar’ın kısaltması olan ‘-PSK’ sonekine sahip bir seçenek de görebilirsiniz. Seçim yapıldıysa WPA2-PSK (TKIP) üzerinden WPA2-PSK (AES) seçeneğini seçin ancak bazı eski cihazlar bağlanamıyorsa bunun yerine WPA2-PSK (TKIP) seçeneğini belirleyin; TKIP ile sıkışmış olabilecek eski cihazların yönlendiricinize bağlanmasını sağlarken daha yeni WPA2 şifrelemesini kullanmaya devam ediyor. WPA2-PSK (karışık mod) olarak listelendiğini görebilirsiniz.

Yeni bir standart olan WPA3’ün yeni yönlendiricilerle sunulmaya başladığını WPA2’den daha fazla güvenlik sağladığını ve ana güvenlik açıklarını düzelttiğini ancak bu yönlendiricilerin ve uyumlu cihazların hala çok az olduğunu unutmayın.

Kablosuz bağlantınızın güvenliği

WPS’yi devre dışı bırak

WPS Wi-Fi Korumalı Kurulum anlamına gelir ve Wi-Fi bağlantılarının yapılandırılmasını kolaylaştırmak için oluşturulmuştur. Kulağa harika geliyor ancak bilgisayar korsanları için daha kolay bir giriş noktası oluşturuyor – sekiz haneli bir PIN ile kaba kuvvet teknikleri ile kesmek kolaydır.

WPS’yi etkinleştirip etkinleştirmediğinizi bilmenin en kolay yolu yönlendiricinizde veya birlikte gelen kutuda bakmaktır çünkü genellikle yönlendiricinizde ayrı bir logo ve fiziksel bir düğme bulunur. Özellikle devre dışı bırakacağınızı düşünmüyorsanız devre dışı bırakmak iyi bir uygulamadır.

Hala emin değilseniz URL adres çubuğuna 192.168.1.1 veya 192.168.0.1 (bu ISS’nize ve yönlendiricinizin üreticisine bağlı olarak değişebilir) yazarak ve yönlendiricinize giriş yaparak erişilen yönlendirici ayarlarınıza gidebilirsiniz. Admin Paneli.

Yönetici şifresini değiştirme

Şimdi yönlendiricinizin ayarlarına giriş yaptığınızda yönlendiricinin yönetici giriş ayrıntılarını değiştirme seçeneğini de görebilirsiniz. Bunu değiştirmenizi öneririz ve sizi yönlendiricinizin ayarlarıyla uğraşmak isteyen herkesten korur.

Bazı yönlendiriciler (genellikle ISS’niz tarafından sağlananlar olmasa da) genel bir kullanıcı adı ve parola genellikle ‘admin’ ve ‘password’ ile birlikte gelir. Bunu değiştirmek yönlendiricinizin yönetici paneline girmenin çok daha zor ve neredeyse imkansız hale geleceği anlamına gelecektir.