Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Mobil İmza Nedir ve Nasıl Alınır?

Teknolojinin dünyanın her noktasına

Teknolojinin dünyanın her noktasına yayılmasıyla beraber artık insanlar hızlı yaşama alışmış durumda. Geçmişteki yıllara bakınca sadece iletişim değil ulaşım da yine çok hızlı bir şekilde sağlanabiliyor. Çeşitli noktalarda yardımımıza koşan teknolojinin nimetleri saymakla bitmiyor. Günümüzde resmi evrakları okuduğumuzu ve onayladığımızı belirten bize özel imzalarımız vardır. Bunları metnin sonuna atarak onaylamış ve taahhüt etmiş oluruz. Ancak yoğunluktan dolayı özellikle ıslak imza istenen kurumlarda veya işlemlerde geç kalma durumlarımız olabiliyor. Sonradan telafi edebilenlerden ziyade kaçırdığımız taktirde fazlasıyla zarara uğrayacağımız bir durum da olabilir. Bu nedenle internette kullanabilmeniz için mobil imza adında bir yöntem geliştirildi. Mevzuat gereği atacağız size özel fiziksel ıslak bir imza gibi yine söze özel bir şekilde hazırlanıp sanal sözleşmeleri onaylamanızı sağlıyor. Peki sizi bu kadar dertten kurtaratacak olan mobil imza tam olarak nedir ve nasıl alınır? İşte bu soruların yanıtlarını yazımızda sizler için vereceğiz.

Öncelikle GSM operatörlerinize göre mobil imza edinme noktasında farklılıklar olabilir. Yine mobil imzayı aldıktan sonra aylık olarak da bir ücret ödemek zorundasınız. Fiyat performans oranını ele aldığınızda oldukça önemsiz bir miktar gibi duruyor. En nihayetinde cep telefonunuza gelecek olan mesajla saniyeler içerisinde işlemleri halledebileceksiniz.

mobil-imza

Mobil İmza Nasıl Alınır?

Kullandığınız operatörün Türkcell Türk Telekom veya Avea olması durumunda sunulan mobil imza imkanından faydalanabilirsiniz. Operatörlerin çeşitli başvuru ve kabul şartları ücretleri mevcut. Teker teker ele aldığımızda;

Türkcell operatörünü kullanan kişiler ilk olarak bankalarınızın internet şubesinden ya da Turkcell Müşteri Hizmetleri’ni arayıp ön başvuruyu yapmalılar. Devamında belirlenecek günde kimlik ehliyet gibi resmi belgelerinizi yanınıza alıp Turkcell İletişim Merkezi’ne gitmelisiniz. Taahhütnameyi onayladıktan sonra aylık 6 TL karşılığında ıslak imza istenmeyen mobil imzayla işlemleri kabul eden tüm kurumlarda ve internet sitelerinde sözleşmeleri onaylayabileceksiniz.

Türk Telekom kullanıcıları da yine en yakın bayiye gitmeliler. Sadece kimliğinizi alarak bir kerelik 4 TL işlem ücretiyle 8 TL’lik sim kart ücretini ödemeliler. Sonrasında ayılık olarak 485 TL karşılığında mobil imza hizmetine kavuşacaklar.

Vodafone müşterileri ise daha detaylı bir prosedürle karşı karşıyalar. Noter onayını almış bir kimlik fotokopisi taahhütname yanlarındayken Vodafone Cep Merkezleri’ne ulaşmalılar. Faturalı müşteriyseniz 5 TL ön ödemeli yani kontörlü faturasız hat sahibiyseniz 15 TL ücretine tabi tutulacaksınız. Aylık aynı ücretleri de ödeyeme devam edeceksiniz.

Özellikle e-devlet gibi resmi kurumların uygulamalarında ve birçok özel bilgilerin gerektiği ekstra uygulamaları akıllı telefonunuza indirmeniz durumunda mobil imza işinize yarayacaktır. Halihazırda bankacılık işlemlerini onaylamak için cebinize gelen numarayı girerek onaylama yapıyoruz. İlerleyen zamanlar için sadece mobil imzayla birlikte resmi işlemlerin kabul edilmesi iddiaları da var. Böylece hem daha güvenli hem de daha hızlı sonuç elde edilecek. Eski yıllardaki gibi uzun kuyrukların oluşmasının verilen tehdit edilmesinin önüne geçilecek.