Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Mobil kullanıcı (mobil UI) arayüzü nedir?

Bir mobil kullanıcı arayüzü

Bir mobil kullanıcı arayüzü (mobil UI) kullanıcının cihazın uygulamaları özellikleri içeriği ve işlevleri ile etkileşime girmesini sağlayan akıllı telefon veya tablet gibi bir mobil cihazdaki grafiksel ve genellikle dokunmaya duyarlı ekrandır .

Mobil kullanıcı arayüzü ( UI ) tasarım gereksinimleri masaüstü bilgisayarlar için olanlardan önemli ölçüde farklıdır. Daha küçük ekran boyutu ve dokunmatik ekran kontrolleri kullanılabilirlik okunabilirlik ve tutarlılık için UI tasarımında özel hususlar yaratır. Bir mobil arayüzde semboller daha geniş bir şekilde kullanılabilir ve erişilene kadar kontroller otomatik olarak gizlenebilir. Sembollerin kendileri de daha küçük olmalıdır ve her şeydeki metin etiketleri için karışıklığa neden olabilecek yeterli yer yoktur.

Kullanıcılar okunaklı bir metinle veya anlaşılır grafiksel gösterimle bir komut simgesini ve anlamını anlayabilmelidir. Mobil arayüz tasarımı için temel kurallar modern mobil işletim sistemlerinde tutarlıdır.

Mobil UI tasarımı en iyi uygulamaları şunları içerir:

Bir uygulamadaki bilgilerin komutların ve içeriğin yerleşimi işletim sistemi yerleşimlerini kompozisyonlarını ve renklerini yansıtmalıdır. Uygulamalar stilde bir dereceye kadar farklılık gösterse de bu noktaların çoğunda tutarlılık kullanıcıların sezgisel olarak kullanmasına veya en azından bir arayüzün nasıl kullanılacağını hızlıca öğrenmesine olanak sağlar.

Tıklama noktaları parmağınızla dokunmaya dayalı seçim için kullanılabilir olmalıdır. Bu bazen yağ parmaklama olarak da adlandırılan yakındaki öğelerin istenmeyen seçilmesini önlemek için bir tıklama noktasının hiçbir yönde çok küçük veya dar olamayacağı anlamına gelir.

İçerik penceresi boyutunu büyütme. Küçük ekranlarda UI gereksiz yere ekran boyutuna hakim olmamalıdır. Bir arayüzün amacının içeriğin ve uygulamaların kullanımını kolaylaştırmak sadece arayüzün kullanılmasını kolaylaştırmak olduğunu bilmek önemlidir.

Herhangi bir zamanda görüntülenen kontrollerin veya komutların sayısı kullanıcının ezilmesinden kaçınmak veya içeriği kafa karıştırıcı ile görüntüleme / etkileşime sokmamak için uygun olmalıdır.

Tasarım konularına katılmak ve farklı uygulamaların spesifik gereklilikleri ile başa çıkmak arasında bir denge kurmak zor olabilir. Ayrıca bir uygulama UI‘si her mobil işletim sistemi için özelleştirilmelidir çünkü cihazın kullanıcısı suya batırılacak ve tipik olarak en aşina olduğu görsel dildir. Bu amaçla mobil işletim sistemi geliştiricileri genellikle UI tasarımcılarına işletim sistemlerinin arayüzünü yapma şekli hakkında bilgi vermek için kaynaklar sağlar.