Günlük hayatta birçok kişi akıllı telefonlarını doğrudan şarj etmek için bilgisayarlarının USB kablosunu kullanır çünkü hem rahat hem de hızlıdır. Özellikle havaalanlarında olduğu gibi daha az sayıda çıkış bulunan halka açık yerlerde insanların bu yöntemi acil durumlar için kullanması nadir değildir. Ancak telefonun şarj cihazıyla şarj edildikten sonra olduğundan daha hızlı güç harcadığı görülüyor. Sonra birisi telefonu bir bilgisayarla şarj etmenin gerçekten güvenli olup olmadığını merak edecek mi? Peki bu fenomenin nedeni nedir?
Telefonunuzu bir bilgisayarla şarj etmek gerçekten güvenli midir?
Bakış açısı 1: Akıllı telefonu şarj etmek için bilgisayarın USB kablosunu kullanma çok güvenlidir ve pile zarar vermez. Bunun nedeni telefonunuzu bir şarj cihazı veya bir bilgisayarla şarj etseniz de telefonunuzu aynı USB kablosuyla şarj etmenizdir. Şarj modu sadece şarj akımı bakımından farklıdır. Normal şarj cihazı ve bilgisayar arasındaki fark yalnızca şarj etme hızına yansır.
2. Bakış Açısı: Cep telefonunu şarj etmek için bir bilgisayarın USB kablosunu kullanmak cep telefonunun piline zarar verebilir. Çünkü bilgisayarın USB jak voltajı şarj voltajından düşük. Ayrıca bilgisayarın güç tüketimi dengesiz olduğu için akım ve voltaj dengesiz olacaktır. Bu cep telefonu elektrik iyonunun hasar görmesine neden olacak cep telefonunun pilinin ömrünü kısaltacaktır . Bilgisayarda film izlemek için kullanılan elektrik bekleme modundan farklıdır.
Benim için cep telefonumu bilgisayarla şarj etmenin yolunu önermiyorum. Bunun nedeni bir bilgisayarı uzun süre kullanmanın bir cep telefonunu şarj etmesinin lityum pillerin etkinliği üzerinde bir etkisi olabilir . Çoğu cep telefonu artık lityum pillere sahip olduğundan şarj voltajı için belirli bir talep var. Yüksek voltaj ve yüksek akım lityum pili tamamen aktif tutarken bilgisayardaki USB bağlantı noktası 5V / 05A akım sağlar. Bu yüzden telefonunuzu şarj cihazıyla şarj etmeyi deneyin.
Şarj etmek için bilgisayarı kullandıktan sonra telefonun pili neden dayanıklı değil?
Cep telefonunu bilgisayarla şarj ettikten sonra dayanıklı olmamanın nedeni cep telefonumuzun tam olarak şarj olmamış olmasıdır. Başka bir deyişle akıllı telefonlarımız yüzde 100 güç gösterse de aslında sanal güç. Aslında cep telefonunun pilini şarj etme işleminin tümüyle ilgisi var. Tüm cep telefonu şarj işlemi üç aşamadan oluşur: hızlı şarj sürekli şarj ve damlama şarjı. İlk iki aşamadan sonra sistemin batarya gücü% 100 gösterse de batarya gerçek doyma durumuna ulaşmıyor. Bu noktada tam olarak şarj olması için bir damlama ile şarj edilmesi gerekir.
Damlama şarj nedir?
Akü şarjı akünün şarjdan sonra kendiliğinden boşalmasından kaynaklanan kapasite kaybını telafi etmek için kullanılır. Batarya tam olarak şarj olduğunda kendi kendine boşalma kaybı nominal kapasitenin yaklaşık% 5’i kadardır. Bu sırada bilgisayar telefonu kendiliğinden boşalma kaybını telafi etmek için bir şarj işlemi ile şarj eder.
Çoğu zaman% 100 pil gücünün görüntüsünü gördüğümüzde şarjın tamamlandığını düşünüyoruz. Aslında telefonunuz hala damlama şarjı kullanıyor. Telefon% 100 güç gösterse de gerçek güç% 95 veya daha az olabilir bu nedenle bilgisayar USB ile şarj etmenin daha fazla güç harcadığını hissedersiniz.
Telefonu USB ile şarj ettikten sonra hemen çıkarmayın. Zaman kalırsa 30 dakika daha şarj etmelisiniz. Birincisi telefonun bataryasını daha güçlü kılmak. Diğeri ise pildeki elemanları korumak ve daha uzun süre dayanmasını sağlamaktır.