Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

URL’deki karakterler nedir?

Birçok sitede adres kısmında

Birçok sitede adres kısmında yer alan ? # gibi karakterlerin anlamı nedir? İşte detaylar…

#$12&!… gibi karakterleri hepimiz çoğu zaman görüyoruz. URL kısmında yer alan bu karakterlerin anlamını hepimiz merak etmişizdir. Bugün bu konuda bazı açıklamalar yapacağız.

URL’lerin (uniform resource locator) web sitelerin bir adresten oluştuğunu belirtelim. Bu adresler ise haberlerin bir nevi videolar ile hizmetlere ulaşmanızı sağlayan kapı görevindeler. URL’lerin çok kolay bir şekilde akılda kalıcı ve hatırlanması her zaman ilk istek oluyor. Ancak web ortamında çok fazla uzun URL ve anlaşılmaz ifadeler yer almaktadır.

URL’nin anatomisi nedir?

URL’nin hemen temel yapısından bahsedelim. Buna bir örnek verecek olursak eğer https://www.mobil13.com adresi üzerinden devam edelim. Bu kısımda HTTPS bilgisayarınıza veri almasını beklemesi gerektiğini ifade ediyor.

www.mobil13.com ise iletişim kuracağınız sunucunun adıdır. Bu aslında bir sokak veya cep telefonu gibi düşünülebilir.

Ayrıca URL’de yer alan ? karakteri ve arkasından gelen bazı karakterler sorgu parametresi olarak görev alır. Sunucu ek bilgilere çok hızlı bir şekilde cevap verir ve karşınıza sayfalar çıkar. Bu bakımdan URL’ler uzun ve gereksiz gibi görünebilir.

Google’da yer alan mobil13 araması sırasında metnin boşluğunda %olarak görülecektir. Örnek Mobil13 selam aradaki boşluk adresde % olarak görülecek. URL’de görülen her ifadeyi çözmenizi tabi ki hemen beklememiz doğru olmaz. Bu bilgiler daima açık değildir. Özel de olabilir.

Şunu da bahsedelim # karakterinden sonraki karakterler sunucuya gitmemekte. Sadece Web sayfasında kullanılmaktadır. Sizlerinde merak ettiği sorular olursa bizlere sorabilirsiniz.