Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

WhatsApp ve Telegram! Hangisi Daha İyi?

Mobil platform söz konusu

Mobil platform söz konusu olunca ilk akla gelen mesajlaşma uygulamaları oluyor. Elbette durum tek başına seyretmiyor. WhatsApp ve Telegram arasında bir yarış söz konusu. Peki hangisi daha iyi? Gelin beraber bakalım…

Mesajlaşmada WhatsApp ve Telegram

İki uygulamanın ilk olarak kullanıcı sayısına bakalım: WhatsApp bir yıl önce 1.5 milyar aktif kullanıcısı olduğunu söylemişti. Telegram ise aynı zaman diliminde 200 milyon kullanıcısının olduğunu söyledi. Bu bakımdan WhatsApp bir adım önde diyebiliriz.

Elbette kullanıcı sayısı tek başına daha iyi olduğunu söyleyemez.

Gizlilik ve güvenlik

Güvenlik yada gizlilik konusunda karşılaştırma yaparken kolay bir iş yapmadığımızı belirtelim. İki platformda da uçtan uca şifreleme söz konusu oluyor. Ancak Telegram’da gizli sohbet özelliği de aktif olarak kullanılıyor. WhatsApp’ta Signal şifreleme yer alırken Telegram’da MTProto kullanılmakta.

Hem WhatsApp hem de Telegram uçtan uca şifreleme özelliğine sahip. Ancak önemli bir fark var. WhatsApp’ta tüm sohbetlerde varsayılan olarak bulunan özellik Telegram’da yalnızca gizli sohbetlerde etkin. Normal Telegram sohbetleri hala şifreli ancak uçtan uca değil.

Telegram’da PIN kodu ve Şifre konulabiliyor. WhatsApp’a ise yeni yeni geldi diyebiliriz.

Editörün Yorumu

Açık konuşmak gerekirse Telegram’a kötü bir uygulama diyemeyiz. Ancak daha çok teknolojiyle içli dışlı olan kişiler Telegram kullanır gibi duruyor. Aile büyüklerimiz ve akrabalarımızın şuan için yani önümüzdeki 10 yıl için Telegram kullanacağını düşünmüyorum.