Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

FAT32, NTFS: Dosya Sistemi Genel Bilgiler!

https://mobil13.com.tr/author/manager
Söz konusu şey dosya

Söz konusu şey dosya sistemi olduğunda sıradan bir bilgisayar kullanıcısının dahi konuya hakim olması gerekiyor. Peki ama dosya sistemi nedir ne işe yarar ve farkları nelerdir? Bu rehberimizde merak ettiğiniz tüm bu detaylara daha yakından göz atacağız.

Dosya Sistemi Nedir?

Kısa bir şekilde tanımlamak gerekirse dosya sistemi dosyaları herhangi bir depolama aygıtında organize etmenin ve depolamanın bir yoludur. Anlamış olacağınız üzere farklı dosya sistemlerinin dosyaları organize etme ve depolama yolları birbirinden farklıdır.

Yani bir dosya sistemi basit bir şekilde depolama alanı bölümü olarak tanımlanamaz. Bunlar dosyaların nasıl yerleştirildiğinden düzenlendiğine dizine ekleniş biçiminden meta verilerin onlarla nasıl ilişkilendirildiğine kadar pek çok alanda birbirinden ayrılır.

FAT32 Nedir?

FAT32 Windows’un eski nesil dosya sistemidir. Bu dosya sistemi genellikle 1 TB ve daha alt kapasiteye sahip sürücülerde görülebilir. 1 TB ve üstü kapasiteye sahip sürücülerin genellikle NTFS ile biçimlendirilmiş olarak kutudan çıkacağını göreceksiniz.

NTFS Nedir?

Microsoft Windows XP’den bu yana modern sürümlerin sistem bölümlerini yönetmek için NTFS dosya sisteminden faydalanır. Bu arada harici sürücüler FAT32 ya da NTFS olarak biçimlendirilebilir.

HFS+ Nedir?

Mac modellerinde dahili bölümler için HFS+ dosya sistemi kullanılır. Bu arada Mac modelleri varsayılan olarak FAT32 dosya sistemlerini okuyabilir ve bunlara yazabilirler. Yine NTFS dosya sistemlerini okuyabilirler ancak yazabilmek için üçüncü parti bir programa ihtiyaç duyulur.

Ext2 / Ext3 / Ext 4 Nedir?

Eğer bir Linux kullanıcısı iseniz Ext2 / Ext 3 / Ext4 dosya sistemlerini sıklıkla görürsünüz.
Ext2 eski bir dosya sistemidir ve günlük kaydı gibi önemli özelliklerden yoksundur. Yani Ext2 sürücüsüne veri yazarken güç kesilirse ya da bilgisayar çökerse veriler kaybolabilir.

Ext3 biraz daha yavaş bir dosya sistemidir ancak yukarıda mahrum kaldığınız güvenlik özelliklerini bünyesinde barındırır.

Ext4 daha modern ve daha hızlı bir dosya sistemidir. Günümüzde artık varsayılan olarak dağıtılır. Öte taraftan hem Windows hem de Mac bu dosya sistemlerini desteklemez. Bu tür dosya sistemlerindeki verilere erişmek için üçüncü taraf bir araca ihtiyacınız olacaktır.

Btrfs Nedir?

Brtfs Linux için geliştirilen yeni bir dosya sistemidir. Bu noktada henüz Linux’un varsayılan dosya sistemi değil ancak muhtemelen Ext4’ün yerini alacaktır.